Europljani i Amerikanci traže izmjene Izbornog zakona jer bi kriza mogla paralizirati BiH

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

Predsjednik europskih pučana Joseph Daul nedavno je za vrijeme posjeta Bosni i Hercegovini potaknuo izmjene Izbornoga zakona kako bi se mogli održati izbori te izabrati demokratski predstavnici, piše Večernji list BiH. Ta poruka čelnika vladajuće europske narodnjačke stranke posve je ignorirana kako u dijelu medija tako i u dijelu političkih stranaka, jednako kao što su zanemarene i poruke američke veleposlanice Maureen Cormack i voditelja Misije Europske unije u BiH Lars-Gunnara Wigemarka, koji su započeli široku misiju lobiranja za izmjene izbornog zakonodavstva shvaćajući kako bi ta točka mogla postati mjesto najvećeg poslijedaytonskog prijepora.

Čeka se na rasplet

“Pozivam političare da hitno nađu način za izmjenu Izbornog zakona BiH. To sam zatražio od političara, a oni su obećali da će se ubrzano baviti tim pitanjem i sve to potrebno je uraditi uz poštovanje svih međunarodnih pravila i Ustava BiH”, poručio je predsjednik EPP-a.

No, s druge strane nije pokazana želja stranaka političkog Sarajeva da se uopće započne takav dijalog. O tome, kako doznaje Večernji list, svjedoči i sam ton rasprave koju su imali hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović na sastanku s Daulom te pokazali kako je komunikacija između njih iznimno narušena.

Zbog toga, kako se doznaje, trenutačno se teško može očekivati mogućnost postizanja dogovora između Čovića i Izetbegovića koji su i čelnici dviju najvećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka HDZ-a BiH i SDA, piše Večernji list BiH…..

……….Više na stranici Herceg-Bosna Moja Domovina

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/10/11/europljani-i-amerikanci-traze-izmjene-izbornog-zakona-jer-bi-kriza-mogla-paralizirati-bih/

 

HMS/ /HercegBosna -Moja Domovina 

Odgovori