YESILADA ZA DW : Turska misli da će Balkan biti jedno od igrališta na kojem će se odmjeravati snage

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

 

Neootomanizam je pusti san političke elite u Turskoj. Ali tamošnji privrednici u Srbiji i na Balkanu mogu naći ono što im treba – tržište i jeftinu radnu snagu, kaže za Deutsche Welle istanbulski ekonomist Atilla Yesilada.

 

DW: Turski predsjednik Erdogan u utorak (10. listopad) dolazi u Srbiju s delegacijom u kojoj je 150 poslovnih ljudi. To baš i nije uobičajeno.

Atilla Yesilada: Dozvolite da Vas ispravim: gospodin Erdogan često vodi mnogo biznismena na ovakva putovanja ako očekuje poboljšanja ekonomskih odnosa između određene zemlje i Turske. Balkan je jedan od primarnih ciljeva turske ekspanzije na dva načina. Prvo, imamo neootomanizam – znate, Turci žive u iluziji da ih njihove bivše kolonije poštuju pa da tamo mogu širiti posao i politički utjecaj. Drugo, postoji komplementarnost ekonomskih potreba.

DW: Možete li to objasniti?

Atilla Yesilada: Mi možemo izvoziti jeftino u te zemlje i tamo graditi tvornice koje mogu proizvoditi jeftinije od turskih. U tom smislu su ekonomije komplementarne – mi imamo ono što njima treba, a oni imaju potencijal da od nas kupuju i proizvode. Slično je urađeno u Makedoniji, Albaniji i BiH pa mislim da takav utjecaj gospodin Erdogan želi proširiti i na Srbiju.

DW: Ulagači u Srbiji imaju, iz njihovog ugla, neslućene mogućnosti. Dobivaju mnogo novca za svako radno mjesto, a slično subvencije daju i susjedne zemlje. Koliku ulogu to igra?

Atilla Yesilada: Nikakvu za gospodina Erdogana, ali veliku za turske biznismene. Troškovi zarada su u Turskoj nevjerojatno visoki, a ekonomski rast je u zastoju pa poslodavci gledaju kako bi se razvili preko granica, da jeftino proizvode i izvoze na tržište EU-a. Kao što znate, proces za prijem Turske u EU je praktično mrtav. Dramatična je prednost za tursko gospodarstvo ako otvara pogone u zemljama koje su bliže EU-u ili su čak članice. A ako te zemlje subvencioniraju otvaranje radnih mjesta – još bolje za Tursku. Vjerojatno je to jedan od razloga što mnogi biznismeni žele putovati s Erdoganom u Srbiju…………..

 

…………..Više na stranici Herceg-Bosna Moja Domovina

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/10/10/yesilada-za-dw-turska-misli-da-ce-balkan-biti-jedno-od-igralista-na-kojem-ce-se-odmjeravati-snage/

 

HMS/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/HercegBosna -Moja Domovina /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)