Osvrt TV1- potpisujem i dopisujem…

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Sinoćnji osvrt TV1 natjerao me da u kasne noćne sate napišem tekst kojim potpisujem sve rečeno u vezi s modelom neizravnog izbora bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH- u Parlamentu Bosne i Hercegovine- i, podržavajući načelo koje su promovirali, njihov komentar dopišem.

Kolege tako pišu kako bi rješenje po kojem bi se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u budućnosti birali iz državnog Parlamenta bez sumnje donijelo potpunu relaksaciju odnosa u državi, a posebno u Federaciji i zaustavilo politički bošnjačko-hrvatski obračun.Potpisujem.

Uistinu je teško danas naći stranku koja je protiv ovakvog prijedloga u suštini, no vrag je, kažu, u detaljima.

Bošnjačke opcije, u prvom redu SDA na ovaj bi model pristale ukoliko bi se svi, a to znači i član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda birao na isti način, podsjeća TV1.

Ipak, je to, kažu u redakcijskom osvrtu, samo nedovoljan argument jer je dovoljno asimetrije već prisutno, da se za uspjeh hrvatsko-bošnjačkih odnosa ne bi prihvatila još jedna. Potpisujem. Dodikov stav ne smije biti razlog da ovo ne uspije, jer on upravo priželjkuje raspad i sukobe u Federaciji da bio ostvario svoje političke ciljeve. Moguće.

Srbi su za sada protiv i poručuju – neka Federacija bira kako želi. Hrvatima je svejedno, sa ili bez asimetrije, ovo bi osiguralo da biraju svog legitimnog predstavnika u vrhu države. Potpisujem Zašto bi se o ovom modelu moglo razmisliti i u Republici Srpskoj, nešto kasnije. No i bez pristanka iz RS bošnjački i hrvatski politički predstavnici imaju o čemu razgovarati.

Ako sam dobro razumio kolege, bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH predlagali bi zastupnici u Zastupničkom domu, a potvrđivali delegati hrvatskog kluba  hrvatskog, a bošnjačkog kluba bošnjačkog člana Predsjedništva. Ako je tako- potpisujem…………….

………..Više na stranici  Herceg-Bosna Moja Domovina

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/09/25/osvrt-tv1-potpisujem-i-dopisujem/

 

Milan Šutalo /HMS/Herceg-Bosna Moja Domovina /http://hrvatskonebo.com/hercegbosna /Hrvatsko nebo

Odgovori