24. obljetnica Hrvatske Republike Herceg-Bosne

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

 

 

Svečana akademija, povodom 24. obljetnice Hrvatske Republike Herceg-Bosne, održati će se u ponedjeljak, 28. kolovoza s početkom u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Polaganje vijenaca će biti upriličeno prije početka Akademije s početkom u 18.45 sati ispred spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana.

U okviru Akademije održat će se i predstavljanje troknjižja dr. Jadranka Prlića „Prilozi za povijest HR HB“.

 

*******

28. kolovoza 1993. godine, Predsjedništvo Hrvatske zajednice Herceg Bosne i zastupnici hrvatskoga naroda u Vijeću općina Skupštine Republike BiH donose odluku o konstituiranju Zastupničkoga doma Hrvatske Republike Herceg Bosne kao najvišega predstavničkog tijela i nositelja zakonodavne vlasti u HZ Herceg Bosni. Istoga dana utemeljena je i Vlada HRHB koja je u svom sastavu imala trinaest ministarstava (predsjednika Vlade, tri potpredsjednika i ministre, ukupno 15 ljudi). Time Hrvatska zajednica Herceg Bosna prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu BiH. Hr­vatska Republika Herceg Bosna kao politička i teritorijalna cjelina ukinuta je potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., ali je još jedno vrijeme funkcionirala do prijenosa svih poslova na Federaciju BiH i BiH. Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg Bosna nikada nije donijela ustav niti akt o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom.

Grb Hrvatske Republike Herceg Bosne povijesni je hrvatski grb u obliku stiliziranog štita, podijeljen vodoravno i okomito u dvadeset pet crvenih i bijelih kvadrata, tako da je prvo polje u lijevom gornjem kutu stiliziranog štita crvene boje. Iznad stiliziranoga stita nalazi se pleter vodoravno položen na štit iznad tri središnja polja. Grb je obrubljen zlatnom crtom. Zastava Hrvatske Republi­ke Herceg Bosne povijesna je hrvatska zastava s tri vodoravna polja u crvenoj, bijeloj i plavoj boji. Na sredini bijeloga polja nalazi se grb HR HB. Omjer širine i visine zastave je 2:l.

U ratu u BiH Hrvati su zahvaljujući svojem samoorganiziranju kroz Hr­vatsku zajednicu, a poslije Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu i njezine oružane snage Hrvatskoga vijeća obrane izborili svoj opstanak u BiH. Hrvatski narod u BiH prvi se organizirao politički i vojno protiv srpskoga agresora. Ta njegova organizacija imala je cilj da se Hrvati održe kao konstitutivan i suveren narod u BiH.

Mandino selo/http://mandino-selo.com/  

 

Hrvatsko nebo

Odgovori