Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović ponovio je danas kako namjerava  tražiti “alternativu HDZ BiH”, stranci koja je na posljednjim izborima dobila dvotrećinsku podršku hrvatskog biračkog tijela, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Izetbegović je u intervju kojeg je dao TV1, tijekom boravka u Velikoj Kladuši kazao kako će se “ta stvar “dogoditi”

-Mislim da je u svemu a naročito u politici neophodna alternativa. Ako imate nekoga tko drži monopol u bilo čemu i ako može bez obrazloženja obustaviti procese, ucijenjivati, nametati volju manjine u odnosu na volju većine… U hrvatskom korpusu, vjerojatno zbog toga što je mali, mi u ovome času nemamo takve alternative. U bošnjačkom i srpskom imamo, i to je dobro i zdravo za demokraciju. Mislim da će se ta stvar dogoditi, ta alternativa u hrvatskom korpusu i nešto više brige za Hrvate u većim gradovima poput Sarajeva i Zenice gdje su oni pomalo zaboravljeni. Potrebna je bolja suradnja s bošnjačkom politikom i mislim da je to ta sprega koja pokreće BiH naprijed. Ima nje i u ovom času, jer ne mogu reći da HDZ ne radi zajedno s nama kada je u pitanju reformska agenda, put ka članstvu u EU ali moglo bi to bolje, i uvijek kada imate alternativu može neko drugi ući da to radi mjesto vas.

Podsjetimo, Izetbegović je prije nekoliko dana na sjednici Općinskog odbora SDA Kaknja prvi put kazao “kako će SDA morati tražiti alternatiu HDZ-u”.

Izetbegovićeva izjava jasno upućuje kako lider SDA, nakon sljedećih parlamentarnih izbora planira formirati vlast u F BiH, neovisno o izbornoj volji Hrvata, s hrvatskim stranakama i pojedincima koji bi, sudeći po njegovoj izjavi, bili sateliti bošnjačke politike. Nejasno je samo, kako to namjerava izvesti, bez prihvaćanja izmjena izbornog zakona, nakon što je Ustavni sud BiH poništio izborne odredbe koje se odnose na izbor izaslanika u Federalni dom naroda.

Nije isključeno kako čelnik SDA  kani preuzeti od SDP-a glavnu ulogu majorizatora Hrvata i u izboru člana Predsjedništva BiH, nudeći SDA-ovom bošnjačkom biračkom tijelu nekog svog Hrvata za hrvatskog člana kolektivnog šefa države.

Posebno je iritantno Izetbegovićevo tobožnje dušebrižništvo za Hrvate Zenice i Sarajeva imajući u vidu sva zla koja je Hrvatima u tim i drugim gradovima u središnjoj Bosni učinila politika i vojska- Armija RBiH- koju je vodio njegov otac, a čiju politiku on nastavlja./HMS/

 

hms.ba/http://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Komentari

komentara