Ako se do kraja godine ne usvoje izmene Izbornog zakona BiH, sigurno ćemo tražiti reaktiviranje Herceg-Bosne i u tome ćemo tražiti podršku Sabora Hrvatske, ponovio je izaslanik HSS u Domu naroda BiH, Mario Karamatić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

On tvrdi da iz kontakata s kolegama iz hrvatskog Sabora ima informaciju da bi taj prijedlog mogao dobiti potrebnu podršku te institucije.

Upitan kada bi se HNS-ov predlog izmjena Izbornog zakona BiH mogao naći u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i što ako on ne dobije potrebnu većinu, Karamatić je, u intervju za “Euroblic” kazao kako očekuje da to bude na prvoj narednoj sednici Zastupničkog doma.

-Ukoliko zakon ne dobije podršku, to znači da će taj zakon završiti svoju parlamentarnu proceduru. U tom slučaju, očekujem da dođe do nekog drugog prijedloga o kojem bi se moglo razgovarati. Bilo čiji predlog, koji bude podrazumijevao izbor legitimnih predstavnika naroda u institucijama u BiH – mi ćemo podržati, pa makar to bio i prijedlog SDA. Međutim, moram nasaglasiti da je i ovaj naš predlog prihvatljiv SDA, jer su tako tvrdili u razgovoru s nama. Zašto sada izlaze iz te priče, nije mi jasno, kaže Karamatić.

Predsjednik HSS BiH je ponovio kako  će njegova stranka tražiti povratak na prvobitno stanje, prije Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, a to je Hrvatska Republika Herceg-Bosna, ukoliko do kraja godine ne dođe do izmjena Izbornog zakona.

-Ići ćemo i prema HNS, da to postane njegov službeni stav. Budući da su pred Međunarodnim sudom pravde zainteresirane stranke isključivo države, a budući da je iluzorno očekivati da se postigne konsenzus unutar BiH oko toga, ići ćemo s inicijativom prema Hrvatskoj da ona pokrene postupak i odredi agenta i prikupi dokumentaciju, kazao je, te pojasnio:

-Hrvatska ima ustavnu obvezu brinuti o Hrvatima u BiH i to je potpisala u Daytonu. To nije mješanje u unutarnje stvari BiH. Zašto bi Hrvatska ili Srbija gledale kako njihov narod netko majorizira u BiH i bira im predstavnike u institucijama. Iz kontakata koje smo imali s predstavnicima pojedinih hrvatskih stranaka u hrvatskom Saboru, pa preko Bože Ljubića, koji je zastupnik u Hrvatskom saboru, svi oni tu inicijativu drže kao jedno od mogućih rešenja. Verujte u osobnom kontaktu s kolegama iz hrvatskog Sabora, i to ne samo iz sestrinske HSS, ta inicijativa će u hrvatskom Saboru sigurno dobiti potrebnu većinu glasova, tvrdi Karamatić.

Upitan hoće li sadašnji saziv parlamenta BiH otvoriti priču oko uvođenja hrvatskog TV kanala, Karamatić je kazao kako će se ta priča definitivno otvoriti na idućoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, kada će na dnevnom redu biti prijedlog zakona o Javnom RTV servisu koji je pripremio HNS, a koji predviđa uvođenje FTV 2, odnosno kanala na hrvatskom jeziku.

-Ukoliko ne dođe do usvajanja tog zakona, Hrvati nisu zainteresirani za postojanje ovakvog Javnog RTV servisa. Postoji mogućnost da SDA preko „Elektroprivrede BiH“ tu pretplatu podiže sve više, pa na kraju da građanima koji žive u većinskim bošnjačkim prostorima pretplata bude i 500 KM, ako treba. Međutim, Hrvati to neće plaćati. Ukoliko ne dođemo do kompromisa, smatram da Javni servis ide polako, ali sigurno prema svom kraju.

Može li izgradnja pelješkog mosta prouzrokovati novu političku krizu u BiH, posebno u odnosima SDA i HDZ?

Karamatić kaže, odgovarajući na ovo pitanje, kako se tu radi o spinu.

-Što se tiče morske granice, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman su potpisali sporazum kojim su točno definirali granicu na moru. Radne grupe BiH i Hrvatske su još 2006. potpisale akt oko izgradnje tog mosta, gde su usvojene sve primjedbe BiH. Trebamo biti svjesni da najveći brod koji BiH trenutno poseduje je gumenjak, koji može proći ispod bilo kakvog mostića, a kamoli ispod pelješkog mosta. Mislim da se tu radi o pokušaju generiranja krize od strane SDA, jer joj hitno treba neka kriza kako bi do izbora zadržala svoje biračko telo. Ako bi i pokušali pokrenuti neki međunarodni spor, to bi završilo identično kao priča o reviziji tužbe BiH protiv Srbije. Znači, zaglavilo bi negdje u pisarnici, kazao je Karamatić za Euroblic./HMS/

 

hms.ba/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Komentari

komentara