Ponašanje bošnjačkih političkih elita, ali i političkog i medijskog Sarajeva uopće, u kontekstu brojnih gorućih problema u Federaciji BiH koji opterećuju međunacionalne odnose Hrvata i Bošnjaka pokazuje zabrinjavajuću razinu nespremnosti za bilo kakav oblik dijaloga koja bi doveo do poboljšanja situacije, a u cijeloj toj priči pokušava se na sve načine izbjeći ona područja društveno-političkog života na kojima bošnjačka politika sve ove godine nakon Daytona ostvaruje dominaciju nad Hrvatima, piše Hrvatski Medijski Servis.

Posljednji u nizu primjera je potez kojim se potreba cjelovite reforme javnog RTV sustava pokušava zaobići donošenjem novog načina naplate RTV pristojbe. Takvo što pokazuje kako nema spremnosti za dijalog oko pitanje reforme ovog sustava koji je praktično na koljenima, a čiji spas jedino nude Hrvati kroz prijedlog zakonskog rješenja koje, osim ravnopravnosti u informiranju, donosi i precizno razrađen sustav financiranja.

Ponašanje bošnjačkih elita na ovoj temi samo je preslika ranije prakse kakvoj je javnost svjedočila u kontekstu promjene izbornog zakonodavstva. A takva se praksa manifestira kroz konstantno odbijanje prijedloga koji stižu iz redova hrvatskih političkih stranaka bez nuđenja konkretnih protuprijedloga, a kamoli mogućnosti da se sjedne i razgovara o modalitetima.

Ne odriču se pozicije

Predsjednik HKDU-a BiH, član Predsjedništva HNS BiH  i zastupnik u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta Ivan Musa u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis ističe kako je odnos bošnjačkih političkih elita, a napose SDA klasični primjer ignoriranja onih stvari koje će BiH, odnosno Federacija morati mijenjati ukoliko želi postati zemlja u kojoj će se poštovati ravnopravnost naroda, a što je u skladu s Ustavom, ali i brojnim pozivima koji dolaze iz Europe.

Međutim, upozorava kako je na sceni kolonijalni odnos bošnjačkih elita prema Hrvatima, a čiji je cilj zadržavanje pozicija koje sada imaju, odnosno kolonijalne vlasti u Federaciji. Takvo što im onda omogućuje i majoriziranje i kršenje prava Hrvata te je stoga za očekivati kako će bošnjačke elite teško pristati na rješenja koja bi im oduzela privilegije koje su do sada imali.

Međunarodni pritisak

Pritom je podsjetio na odnos tih istih elita prema rješenjima HNS-a za promjenu izbornog zakonodavstva koje za cilj ima provedbu presude Ustavnog suda BiH vezane uz popunjavanje Doma naroda, ali i na rezolucije Europskog parlamenta koje pozivaju na legitimno zastupanje kao i na preustroj na načelima federalizma.

-Sve to ne ide u korist bošnjačkim elitama. Primjerice SDA kao glavna stranka koja je zapravo u vlasti od početka formiranja Federacije do sada nije povukla niti jedan potez koji bi išao u smjeru ostvarivanja ravnopravnosti naroda u tom entitetu, naglasio je Musa. Ipak, kaže kako treba sačekati i vidjeti mogućnost promjene odnosa na jesen uz opasku kako želi biti optimist.

No, rokovi za promjenu izbornog zakonodavstva ističu, a poučen ranijim iskustvima u odnosu bošnjačkih političara prema ovoj problematici, misli kako je rješenje u međunarodnom pritisku koji bi trebao konačno dovesti na dnevni red rješavanje onih pitanja koja se tiču međunacionalnih odnosa u Federaciji.

Vode zemlju u političku krizu

Predsjednik HSS-a BiH, član Predsjedništva HNS-a i izaslanik u državnom Domu naroda Mario Karamatić ističe u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis kako je ponašanje bošnjačkih elita na promjerima izbornog zakonodavstva ili pak javnog RTV sustava klasično guranje glave u pijesak.

-Ovo je nastavak tzv. bošnjačke politike čekajući da se ništa ne promjeni. Javni servis definitivno vode u propast na način da nameću pretplatu, koja je usput rečeno nezakonita, isključivo u područjima BiH gdje su Bošnjaci u dominantnoj većini. Vrlo lako mogu odvesti u propast BiH i mislim da su izabrani totalno pogrešni put. Ovakva politika guranja glave u pijesak ne može nikomu donijeti dobro, a pogotovo ne bošnjačkom narodu, kazao je Karamatić.

Što se tiče izbornog zakonodavstva, teza bošnjačke politike o neimplementiranju presude u slučaju Sejdić-Finci u prijedlogu HNS-a, će odvesti BiH, smatra on, u jedan politički kolaps u kojem će manje-više svi ostati bez prava jer se volja naroda na izborima neće moći implementirati.

-Politika guranja glave u pijesak koju provodi dio bošnjačke politike zemlju vodi u totalno pogrešnom pravcu, vodi u veliku političku krizu i to u konačnici ni na koji način ne može dobro završiti, upozorio je Karamatić. Upitan očekuje li možda neke promjene na jesen on je kazao kako, prateći izjave nekih bošnjačkih kolega, ne vidi spremnost na razgovor, a kamoli na kompromis.

Povratak Herceg Bosni

Zbog toga ističe kako BiH ide u pravcu nefunkcionalnosti te najavljuje kako će se, ukoliko se takva politika nastavi, Hrvati morati, sukladno Bečkoj konvenciji i aktima koji su potpisani u Daytonu i Washingtonu, tražiti povratak na prijašnje stanje.

–Vjerujem da hrvatski političari ne žele da njihovi sunarodnjaci žive u nečemu što nije funkcionalno. Ukoliko ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona do kraja godine, HSS će prvo od HNS-a tražiti donošenje stava da se vraćamo na Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu. Bio bih najsretniji da ispred HNS-a prema kolegama u RH pokrenemo tu inicijativu, a ako ne, to će HSS preko svoje sestrinske stranke pokrenuti, kazao je Karamatić, koji smatra da će se Hrvatski sabor jasno očitovati i stati iza svojeg naroda u BiH. /M.I./HMS/

 

hms.ba/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Komentari

komentara