Političko savezništvo Hrvata i Srba, kojeg su u Mostaru učvrstile vodeće stranke ova dva naroda, HDZ BiH i SNSD, za svakog objektivnog promatrača zbivanja u BiH, nemoguće je protumačiti drugačije doli kao protutežu bošnjačkom hegemonizmu, koji se očituje u svakodnevnom, otvorenom i sve agresivnijem zagovaranju građanske BiH.

 

Znamo li kako građanski koncept podrazumjeva načelo jedan čovjek – jedan glas, ne treba biti odveć pametan pa zaključiti kako on u svojoj operacionalizaciji vodi eliminaciji Hrvata i Srba kao naroda, ustavnih dioničara Bosne i Hercegovine i njezino pretvaranje u državu većinskog naroda- Bošnjaka.

I neke hrvatske kritičare tog savezništva valja podsjetiti kako bi platformaška vlast nakon izbora 2010., bila uspostavljena, bez predstavnika Hrvata, ne samo u Federaciji, veća i na razini BiH s premijerom, sarajevskim akademikom i SDP-ovim mandatarom, Slavom Kukićem na čelu, da nije bilo savezništva HDZ-a s Dodikovim SNSD-om.

Najteži krimen Dodika i Čovića, sudeći po sinoćenjem priopćenju SDA, je u tome što oni vode „antibosansku politiku“. Ta „optužba“, zapravo, je najveći kompliment koji je dvojici lidera mogao biti udjeljen, jer antibosanska politika podrazumjeva opiranje pretvaranju tronacionalne Bosne i Hercegovine u Bosnu, državu Bosanaca, u kojoj bi suvereni narodi bili tretirani kao nekakve etnije, etničke skupine jedinstvene bosanske nacije.

Oni koji se suprostavljaju toj suludoj politici Sarajeva, koja razara Bosnu i Hercegovinu, po istom receptu po kojem je velikosrpski hegemonizam razorio Jugoslaviju, ne dijele niti destabiliziraju BiH, kako to tvrdi SDA, već je spašavaju.

Na žalost, slabi su izgledi da u tome uspiju, kada u bošnjačkim političkim, medijskim i intelektualnim krugovima, još uvijek nema nikoga tko je spreman javno se usprotiviti građanskom konceptu BiH- konceptu koji ruši ustavne i stvarne temelje Bosne i Hercegovine, kao države tri ravnopravna, suverena naroda. Ako i ima onih koji su svijesni destruktivnosti takve politike, vjerojatno se boje to javno reći, jer bi gotovo sigurno bili proglašeni izdajnicima.

Zagovaranju građanske BiH, iliti „probosanskim snagama“ sinoć se u intervju jednoj sarajevskoj televiziji pridružio i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović. I on je, poput mnogih drugih bošnjačkih političara i samozvanih analitičara- nametanje građanskog koncepta- što je samo eufemizam za političko potčinjavanje Hrvata i Srba,  odnosno njihovu eliminaciju, kao suverenih nacija, koje tvore BiH, predstavio kao „europsku vrijednost“ i „europsku pravnu normu“.

Ne tako davno pobornici građanske BiH gorljivo su zagovarali „konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH“ da bi danas tumačili kako su konstitutivnost naroda i federalizam, kategorije koje su nestale sa Sovjetskim savezom, te kako su zemlje Europske unije utemeljene na građanskom konceptu, kao unitarne države.

Držeći se maksime iz Makijavelijevog “Vladara” kako cilj opravdava sredstvo, promotori bošnjačkog hegemonizma ne libe se javno blamirati lupetajući kako je i „Federacija BiH zasnovana na građanskom konceptu“, te obilato lagati. A laž je da je i jedna višenacionalna europska država utemeljena kao unitarna- sve su po uređenju federacije, a to su čak i neke jednonacionalne države.

Kraljevina Belgija, primjerice, je federacija koju, uz briselsku regiju, čine Flandrija i Valonija, federalne jedinice dvaju naroda; Valonaca i Flamanaca, koji, kao kolektiviteti, suverenost osim kroz federalne jedinice, ostvaruju i izvan teritorija svojih regija, a njihova ravnopravnost manifestira se i kroz paritetnu zastupljenost u belgijskoj saveznoj vladi. Švicarska konfederacija, druga višenacionalna europska država, zapravo je federacija kantona, koja također dokazuje kako su tvrdnje političkog i medijskog Sarajeva bezočne laži. I Ujedinjeno kraljevstvo, također, je utemeljeno na načelima federalizma.

Zapravo, ne postoji ni jedna višenacionalna europska država koja nije uređena kao federacija, a federalizam, kojeg Sarajevo izjednačava s fašizmom je i princip po kojem je uređena čak i jednonacionalna Savezna Republika Njemačka.

Konačno, i sama Europska unija je labava federacija država. Federalizam je, dakle, jedna od ključnih europskih vrijednosti, koju EU preporučuje i tronacionalnoj BiH, o čemu  svjedoči i nekoliko rezolucija Europskog parlamenta, o kojem se u Sarajevu najprije šutjelo, a kad se sunce nije dlanom moglo zakloniti, bošnjačke su stranke u Parlamentu Federacije BiH, kakvog li apsurda, bezrezervno usudile federalizam, pljunuvši na tu europsku stečevinu. Da apsurd bude potpun oni koji odbaciše načela iz Rezolucije Europskog parlamenta, predstavljaju se kao promicatelji europskih vrijednosti, prokazujući političke predstavnike Hrvata, koji svesrdo podržavaju europska načela- fašistima i rušiteljima države.

Na isti način, zamjenom teza, HNS-ov prijedlog Izbornog zakona BiH, kojim se otklanja diskriminacija Hrvata u Mostaru, u izboru hrvatskog člana Predsjedništva i izboru izaslanika u Federalni Dom naroda, dokazana i obrazložena odlukom Ustavnog suda BiH, SDA proglašava diskriminacijskim, valjda zato što uskraćuje mogućnost Bošnjacima birati predstavnike Hrvata, a prijedlog koji osigurava ustavno pravo jednog naroda na vlasti javni rtv servis- antidaytonskim.

Destruktivnost takve politike, koja je zasnovana na lažima, manipulacijama, obmanama, koja svojata BiH i odbija vratiti, posredstvom visokih predstavnika, oteta prava drugima, ne može donijeti ništa dobro ni narodu kojeg predstavlja, a ponajmanje sačuvati državu u koju se kune. I koju tobož brani.

Milan Šutalo /HMS/http://hms.ba/Herceg-Bosna -Hrvatsko nebo 

Komentari

komentara