Što je zajedničko imaju Nino Raspudić i Blaž Slišković? Osim što su Mostarci, povezuje ih i hajka koja se na njih podigla iz različitih ali sličnih razloga. Progon ovoga puta ne vrši sarajevska politička i medijska elita, nego bošnjački puk.

Raspudić je gostujući u emisiji Pressing televizije N1 govorio o Bosni i Hercegovini, Hrvatima, Bošnjacima, Srbima, izbornom zakonu… o svemu onom o čemu se u javnosti svakako svakoga dana priča. Voditelj emisije Amir Zukić je u suštini bio korektan prema Raspudiću, ali ono što je uslijedilo nakon emisije prelazi granicu dobrog ukusa. Štoviše, riječ je o otvorenom pozivu na linč i Raspudića i, posredno, svih Hrvata u Bosni i Hercegovini. Tu harangu nije povela nikakva javna osoba, niti neka politička stranka ili medij. Ne! Harangu je pokrenuo običan bošnjački puk i to kroz komentare na Facebook objave vijesti o Raspudićevu gostovanju.

Imenom i prezimenom, profilnom fotografijom na kojoj im je cijela obitelj, mladi obiteljski ljudi prolijevaju žuč i pozivaju na linč i progon Raspudića i bh. Hrvata. Degutantno!

Samo dan ranije Blaž Slišković je proglašen  osobom nedostojnom statusa legende nogometnog kluba Velež.Razlog je banalan i bizaran: Slišković je rekao da više voli Zrinjski nego Velež te da samo budala može misliti da je Velež bošnjački klub.

MOSTAR “Rođeni” popljuvali Baku Sliškovića jer je rekao da voli Zrinjski

Bilo je to dovoljno da se iz istočnog Mostara, a i šire, otvori rafalna paljba po čovjeku koji je veći od Veleža i koji je bivši izbornik nogometne reprezentacije BiH (dok je Baka vodio BiH, postojale su određene naznake da i Hrvati i Srbi postupno prihvaćaju nogometnu reprezentaciju BiH kao svoju, no njegovim odlaskom to je propalo).

Potom je pred kućom Blaža Sliškovića osvanuo transparent koji dodatno naglašava mržnju prema Sliškoviću. Uzgred ga se na vrlo prizeman način proziva zbog navodnih problema s kockanjem.

No, što je njegov krimen? To što je rekao da više voli Zrinjski nego Velež ili to što je rekao da Velež nije bošnjački klub? Vjerojatno i jedno i drugo. No, pravi problem leži u činjenici da je Slišković Hrvat, jednako kao i Raspudić. To je, ma kako nevjerojatno zvučalo, ono što uistinu smeta.

Iako je to normalnom čovjeku jako teško prihvatiti, s tim se moramo suočiti: u BiH naši susjedi Bošnjaci, ne samo političke elite, počinju sve više i sve otvorenije ispoljavati mržnju prema Hrvatima.

Sve to, pak, naglašava nemogućnost opstanka ove zemlje. Opasnost ne leži u tom što će se BiH raspasti, nego što će u procesu raspada prvi stradati Hrvati.

Kad se pogledaju komentari, kad se čuju poruke bošnjačke političke i medijske elite („dat ćemo vam prava“) i kad se složi malo šira slika – potpuno je jasno da Hrvatima u BiH nema mjesta. Čeka se da iscurimo i da se onda napravi srpsko-bošnjačka država.

Hoće li hrvatsko vodstvo imati dovoljno mudrosti to prepoznati i preduhitriti? Do sad nam nisu ulijevali povjerenje. No, vidjet ćemo. Možda se naglo probude, suoče sa svijetom oko sebe i uvide da ima i važnijih stvari od otvaranja „Dana zelene salate u Čekrkićima“.

 

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Herceg-Bosna -Hrvatskonebo 

Komentari

komentara