EKSTREMNO MUSLIMANSKO HRVATSTVO : Politika je umijeće mogućega i što to znači

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

U kasnu jesen 1991. upoznao sam preko jednog prijatelja Marka Veselicu u Zagrebu. Iako sam osjećao duboko poštovanje prema tom mučeniku komunističke tiranije, hrvatskom Mandeli, nisam mogao prihvatiti neke njegove stavove. Naime, gospodin Veselica me gotovo sat vremena iskreno uvjeravao kako se bosansko-hercegovački muslimani osjećaju Hrvatima.

Uzalud sam ga upućivao na to da je kod muslimana vjernika pripadnost vjeri jača od nacionalnog osjećaja. Naime, pripadnost islamskoj zajednici (umma) nadilazi sve nacionalne okvire, pa je za očekivati da će se kod dijela bosansko-hercegovačkih muslimana nakon oslobođenja od komunističke diktature pojaviti veći osjećaj blizine prema muslimanima u svijetu nego prema susjedima. Jer islam povezuje muslimane širom svijeta puno jače nego kršćane međusobno.

Uostalom to se moglo već iščitati iz „Islamske deklaracije“ Alije Izetbegovića koji razmišlja više o ekonomskom i ideološkom jačanju islama u svijetu nego o prosperitetu bosansko-hercegovačkih muslimana. Naime, za njega je uspon islama u svijetu bio ujedno i napredak muslimana na prostorima bivše države. Danas se to pokazuje ponajbolje na prostoru Bosne i Hercegovine.

Dok dio muslimana u Bosni i Hercegovini, jugonostalgičara, razmišlja o građanskoj državi, u kojoj bi zahvaljujući i glasovima pojedinih Hrvata ili Srba, mogli zadržati prevlast i privilegije u Bosni i Hercegovini po uzoru na bivšu državu, veći dio muslimana, danas Bošnjaka, prati budno događanja u svijetu islama.

Zato je i moguće ono što je kod katolika nemoguće. Moguće je da se u zanosu manifestira svaki „uspjeh“ u Turskoj ili arapskom svijetu, dok je nemoguće da Hrvati katolici s oduševljenjem slave pobjedu katoličke Italije u bilo kojoj vrsti športa.

Oduševljenje Hrvata u Bosni i Hercegovini zbog uspjeha Hrvatske nema ništa s vjerskim osjećajima. Radi se o čistom nacionalnom zanosu. Nažalost u hrvatskoj neupućenoj javnosti je još uvijek prisutna ideja o pripadnosti muslimana Bosne i Hercegovine hrvatskom nacionalnom korpusu. Ta je misao prisutna u Hrvatskoj od one ratne ideje pojedinih pripadnika HOS-a „Hrvatska do Drine“ do slijepog oduševljenja danas kad neki od bosansko-hercegovačkih muslimana „kihne hrvatski“…..

 

………….Više na stranici Herceg-Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/05/13/ekstremno-muslimansko-hrvatstvo-politika-je-umijece-mogucega-i-sto-to-znaci/

 

FRA LUKA MARKOVIĆDnevnik.ba/ http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)