Bosni i Hercegovini je potreban jak i trezven bošnjački političar koji je spreman dogovorom urediti bošnjačko-hrvatske odnose. Hrvatska javnost shvaća strah bošnjačke javnosti od raspada države, ali ostvarivanje hrvatske konstitutivnosti upravo jača njeno postojanje. Hrvati od toga ne mogu odustati, i na tim principima spremni su graditi BiH.

 

Reakcije bošnjačke političke elite i javnosti na stavljanje u parlamentarnu proceduru prijedloga izmjena Izbornoga zakona BiH koji bi osigurao da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike, pokazuje nam koliko je BiH daleko od „normalne“ države i društva. Prateći sarajevske reakcije na prijedlog kojim bi se osiguralo Hrvatima da samostalno biraju svoje predstavnike, a onemogućilo bošnjačkom narodu da svojim susjedima političke predstavnike nameće, vidimo njihovu dvoličnost i hinjenu naivnost.

Jer kako drugačije objasniti činjenicu da i danas – 11 godina nakon „otkrivanja“  fenomena Komšić – nekomu treba objašnjavati zbog čega nije prihvatljivo da  Bošnjaci biraju hrvatske političke predstavnike i zbog čega takva praksa vodi BiH u propast?

Ako je tijekom rata i postojao razlog zbog kojeg su Bošnjaci (i puk i politička elita) gledali na Hrvate kao na „neprijatelje“ kojih se „treba riješiti“, razlozi za takvo neprijateljstvo su davno nestali.

Naime, osnovni strah bošnjačkoga naroda je da će se država BiH raspasti, da će oni ostati bez domovine ili da će „njihova“ domovina biti rasparčana. Takav strah je i mogao  imati svoje opravdanje tijekom ratnih godina jer se tad svašta moglo odigrati, no prestankom rata, potpisivanjem Daytona i uspostavom zajedničke države ti strahovi su prestali biti opravdani.

Hrvati žele funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će moći ostvarivati svoj suverenitet. Današnje nezadovoljstvo bh. Hrvata državom Bosnom i Hercegovinom prouzročeno je činjenicom da se Hrvate praktično pretvara u građane drugog reda na cijelom teritoriju BiH.

Današnja dinamika političkih odnosa u bošnjačkom političkom biću prijeti razoriti cijelu BiH. Naime, politička elita je toliko prestrašila Bošnjake raspadom države i „zločestim Hrvatima i Srbima“ da bošnjačko biračko tijelo danas kažnjava svakog onog tko se nastoji ozbiljno uhvatiti u koštac s problemom ostvarivanja konstitutivnih prava tvorbenih bh. naroda – u prvom redu Hrvata.

Kako je nakon rata bošnjačka politička elita željela ovladati institucijama BiH, s  ciljem da puzajućim promjenama i pravnim nasiljem pokuša napraviti nacionalnu državu Bošnjaka, bošnjačkom puku se preko sarajevskih medija plasirala slika o Hrvatima kao „fašistima“ koji s „nožem u zubima“ čekaju pravi trenutak da „rascijepe BiH“. Hrvati su oslikavani (i danas se oslikavaju) kao „smrtni neprijatelji“ države Bosne i Hercegovine.

Kako je ta priča ponavljana dosljedno i godinama – danas se u bošnjačkoj javnosti i zaboravilo zbog čega Bošnjaci smatraju Hrvate svojim neprijateljima. No, istovremeno se jako dobro zna „što Hrvati ne mogu dobiti“ i što im „Bošnjaci nikad neće dati“. Naravno, riječ je o političkim pravima koja bošnjačka politička elita, kao ni narod, ni nema mandat davati ili ne davati Hrvatima.

Ne vide, nažalost, da se ostvarivanjem političkih prava Hrvata jača BiH i jamči njen opstanak, a ne suprotno. No, još uvijek nije  kasno da se na tom polju nešto mijenja.

U bošnjačkoj javnosti prisutan je veliki broj bizarnih političko-medijskih populista koji u suštini nemaju nikakva drugog posla nego govoriti kako „Hrvati neće dobiti ni izbornu jedinicu, ni treći entitet, ni člana Predsjedništva, ni pravo glasa, ni pravo na vlastiti identitet, jezik…“

Takve priče onda opet potiču strah bošnjačkog naroda od svojevrsnog gubitka države te biračko tijelo kažnjava one koji su spremni riješiti odnose s Hrvatima za dobrobit države BiH.

Najtužnije je, pak, što bošnjački narod, u najvećem broju, uistinu želi dobro i Bosni i Hercegovini i svojim susjedima, kako Hrvatima tako i Srbima. Tradicija dobrosusjedskih odnosa diljem BiH nije mit, nego provjerljiva činjenica. No, zaveden populističkim pričama kojekakvih političkih avanturista, bošnjački je narod danas na pragu ispunjenja „davnog proročanstva“ – svojom ljubavlju mogao bi ugušiti BiH.

Bosni i Hercegovini je potreban jak i trezven bošnjački političar koji je spreman dogovorom urediti bošnjačko-hrvatske odnose. Hrvatska javnost shvaća strah bošnjačke javnosti od raspada države, ali ostvarivanje hrvatske konstitutivnosti upravo jača njeno postojanje. Hrvati od toga ne mogu odustati, i na tim principima spremni su graditi BiH.

Novi Izborni zakon je samo prvi korak u izgradnji te nove BiH.

 

JURICA GUDELJ/ Dnevnik.ba/http://www.dnevnik.ba/HercegBosna – Hrvatsko nebo

Komentari

komentara