TRIBINA U ZAGREBU Ivo Lučić : Herceg Bosna svijetla točka hrvatske povijesti u BiH

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

“Bez Herceg Bosne Hrvata kao nacije u BiH ne bi bilo, a Republika Hrvatska danas ne bi bila slobodna niti u svojim granicama. Hrvatska Republika Herceg-Bosna svijetla je točka u hrvatskoj povijesti i sretan sam što sam sudjelovao u tome”, izjavio je povjesničar Ivo Lučić.

Na tribini naslova Herceg-Bosna – zabluda ili spas koja je održana u utorak 25. travnja razgovarali su talijanist, filozof i javni intelektualac Nino Raspudić – više kao moderator negoli kao sudionik rasprave – i Ivo Lučić, povjesničar i sudionik Domovinskoga rata.

Mitovi o Bosni i Hercegovini

S desetljećima nerješivom jednadžbom koju čine odnosi između tri naroda koja žive u Bosni i Hercegovini kao provodnim motivom, tijek tribine zamišljen je kao kratki povijesni pregled niza događaja koji su stanje u BiH dovele do točke u kojoj se ta u gotovo svakom aspektu nestabilna država danas nalazi. Na samome početku razgovora Ivo Lučić je opovrgnuo mitove koji su rašiteni u krugovima bošnjačkih unitarista, a po kojima je Bosna i Hercegovina u srednjovjekovnome i osmanskom razdoblju bila prosperitetna, da bi štošta pošlo po zlu austrougarskom aneksijom 1878. godine.

Kada je Austro-Ugarska pripojila Bosnu i Hercegovinu, kaže Lučić, “u materijalnom smislu od svega toga nije ostalo ništa. Kada je Austro-Ugarska radila popis stanovništva, 87 ih je posto bilo nepismeno”. “Bosna i Hercegovina bile su dvije zapuštene osmanske pokrajine bez ikakvih institucija”, dodao je, navodi narod.hr.

 

………..više na stranici Herceg-Bosna

 

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/04/27/tribina-u-zagrebu-ivo-lucic-herceg-bosna-svijetla-tocka-hrvatske-povijesti-u-bih/

 

Dnevnik.ba /http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/HercegBosna -Hrvatsko nebo

One thought on “TRIBINA U ZAGREBU Ivo Lučić : Herceg Bosna svijetla točka hrvatske povijesti u BiH

  1. Iako ga Hasanbegovic pohvalio jer je odradio dobar posao u dekonstituiranju HercegBosne, profesoru je to oprosteno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)