NEPRAVDA Hrvate se sudi po zakonu iz 2003., a Bošnjake oslobađa po zakonu iz 1976.

Vrijeme:1 min, 13 sec

 

U BiH se za ratne zločine sudi po dvama različitim zakonima. Po strožem zakonu uglavnom se sudi Hrvatima, a po blažem Bošnjacima. Jedan kazneni zakon donesen je 1976. u bivšoj Jugoslaviji. Za razliku od drugog donesenog 2003. u BiH, zakon iz SFRJ ima blaže kazne i nema formulacija poput udruženog zločinačkog pothvata koji doslovno omogućava da se cijeli narod kriminalizira, piše u svom komentaru urednik Večernjeg lista Jozo Pavković.

Pravosudni presedan tim više je skandalozniji što je i Sud za ljudska prava u Strasbourgu u srpnju 2013. godine potvrdio da se za ratne zločine mora primjenjivati Kazneni zakon SFRJ iz 1976. godine koji je povoljniji za optužene, a tek u iznimnim slučajevima novi zakon.

Unatoč tomu, Sud BiH, na kojem se za ratne zločine uglavnom sudi Hrvatima i Srbima, retroaktivno sudi po zakonu usvojenom deset godina nakon što su zločini počinjeni. Tako nešto što danas legalno radite za deset godina može biti kažnjivo. Primjerice, ako je netko danas predsjednik nacionalne stranke, mogao bi u zatvor donese li se u budućnosti odluka da je to kažnjivo?! Zato je Sud u Strasbourgu donio logičnu odluku. Stari zakon je za optužene povoljniji i primjenjuju ga niži sudovi u BiH, gdje je većina predmeta za ratne zločine protiv Bošnjaka…….

………….više na stranici Herceg-Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/04/27/nepravda-hrvate-se-sudi-po-zakonu-iz-2003-a-bosnjake-oslobada-po-zakonu-iz-1976/

 

Dnevnik.ba/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/HercegBosna-Hrvatsko nebo

Odgovori