Suđenje za zločine u Uzdolu : “Buza nam je rekao da mu zarobljenici ne trebaju”

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

U jutarnjim satima, kako je ispričao svjedok, ušli su u Uzdol, rasporedili su se u strijelce i počela je pucnjava. Dodao je kako je zapovjednik kazao da pucaju po kućama kako bi stvorili paniku i ljudi počeli izlaziti iz kuća.

 

Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužiteljstva BiH je izjavio kako je u rujnu 1993. zapovjednik Buza priopćio da idu u akciju na Uzdol s ciljem da se selo očisti.

Safet Mujezinović, bivši pripadnik Jelečke čete tzv. Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), ispričao je da je u kolovozu 1993. sa svojim suborcima otišao u Dobro Polje (općina Prozor). Tu ih je, kako je kazao, dočekao Buza, zapovjednik Samostalnog bataljuna ABiH.

Po svjedočenju, Mujezinović je 14. rujna 1993. sudjelovao je u akciji na selo Uzdol. Rekao je kako se u Dobrom Polju okupilo dosta vojske, gdje im je zapovjednik Buza priopćio kako idu u akciju. Pojasnio je kako im je tada, prilikom držanja govora, kazao da mu zarobljenici ne trebaju.

Cilj akcije je bio da se očisti selo Uzdol. Od čega, ne znam, osim što su civili bili tamo… Buza je u Dobrom Polju rekao da mu zarobljenici ne trebaju – to sam shvatio kao da mu ne trebaju i da se pobiju. Nema što drugo – izjavio je svjedok……………

…………….više na stranici Herceg-Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/04/19/sudenje-za-zlocine-u-uzdolu-buza-nam-je-rekao-da-mu-zarobljenici-ne-trebaju/

 

Dnevnik.ba/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/HercegBosna-Hrvatsko nebo

Odgovori