Inzistiranje na tezi postojanja „udruženog zločinačkog poduhvata“ za cilj ima kao zločinačke prikazati i današnje težnje Hrvata u BiH za političkom i institucionalnom jednakopravnosti. To je, naravno, za Hrvate u BiH neprihvatljivo. 

Hrvatima je danas potrebno zajedništvo, HVO je bio legitimna vojska hrvatskoga naroda u BiH nastala kao odgovor na velikosrpsku agresiju na BiH u vrijeme dok su se Bošnjaci bavili mišlju kako ovo „nije naš rat“ i uzurpiranjem institucija Bosne i Hercegovine; Hrvati su bh. domoljubi a nastojanja da se Hrvate u BiH pretvori u nacionalnu manjinu neće proći!

Glavne su to poruke odaslane sa svečanosti obilježavanja 25. godišnjice utemeljenja HVO-a, časne vojske koja je spasila hrvatski narod od masakra i protjerivanja kako od Srba tako i od Bošnjaka. Tamo gdje je teritorij kontrolirao HVO, postojala je i Herceg Bosna, a to su područja gdje danas žive Hrvati. Na svakom drugom prostoru svedeni su na razinu statističke greške. S druge strane, teritorij koji je kontrolirao HVO jedini je ostao multietničkim i nakon rata. Recimo, Srbi u FBiH u značajnijem broju žive samo u Hercegbosanskoj županiji, Bošnjaci u zapadnom Mostaru, Stocu Ljubuškom… Nema, pak, danas Hrvata na područjima koja su u ratu kontrolirali Vojska RS ili tzv. ARBiH.

Na svečanoj akademiji organiziranoj povodom 25. godina utemeljenja HVO-a istaknuto je kako izlaz iz „zamrznutog sukoba“ u BiH koji polako „izjeda“ Hrvate leži u euroatlantskom putu. Iako su već građani Europske unije, bosanskohercegovački Hrvati žele biti lokomotiva koja će vući BiH ka EU i NATO savezu.

Prihvaćanje euroatlantskih vrijednosti u BiH jamac je opstanka bh. Hrvata na ovim prostorima. No, možda upravo zbog tog bošnjačka politička i medijska elita te vrijednosti danas ismijava jer nisu još „riješili Hrvate“.

Istovremeno, proslavom 25. godišnjice utemeljenja HVO-a pokazano je kako to nije bila nikakva nelegalna i nelegitimna vojska, nego vojska koja se nalazi u samim temeljima

Oružanih snaga BiH, jednako kao što je Herceg Bosna u temeljima Federacije BiH.

Proslavi su nazočili Dragan Čović kao hrvatski član Predsjedništva BiH, Marina Pendeš kao ministrica obrane BiH, stjegove postrojbi HVO-a nosili su pripadnici Oružanih snaga BiH.

Time je još jednom potvrđena legalnost postojanja i djelovanja hrvatskih vojnih postrojbi u BiH.

Silno je to važno i aktualnom povijesnom trenutku – kad se hrvatskom političkom i vojnom vodstvu u BiH iz devedesetih pokušava montirati „udruženi zločinački poduhvat“, čija je suština da se Hrvate prikaže kao monstrume koji su se koristili zločinom kao metodom ostvarivanja političkih i vojnih ciljeva tijekom Domovinskog rata. Dakle, nešto sveto i časno se pokušava iskrivljivanjem povijesti prikazati kao zločinačko.

Naravno, takve težnje se ne događaju bez razloga ili isključivo iz neke neracionalne mržnje prema Hrvatima, nego one imaju jasan cilj – legitimirati političko obespravljivanje Hrvata u BiH, njihovo dekonstituiranje, pretvaranje u nacionalnu manjinu i građane drugog reda u BiH.

Inzistiranje na tezi postojanja „udruženog zločinačkog poduhvata“ za cilj ima kao zločinačke prikazati i današnje težnje Hrvata u BiH za političkom i institucionalnom jednakopravnosti. To je, naravno, za Hrvate u BiH neprihvatljivo.

Zbog tog je jako važno da je četvrt stoljeća od utemeljenja HVO-a obilježeno na najvišoj mogućoj razini, da su u njenu obilježavanju aktivnu ulogu odigrali predstavnici institucija BiH, od Predsjedništva preko Vijeća ministara i entiteta, pa do Glavnog stožera Oružanih snaga BiH.

Sve se pak, dogodilo u tjednu u kojem je Mostar bio regionalno središte; regionalni lideri su shvatili poruku da BiH neće opstati bez institucionalno i politički jednakopravnih Hrvata.

Tekuća godina bit će ključna za ostvarivanje hrvatske jednakopravnosti. Sad nam je osim dobrih poteza na simboličkoj ravni potrebna akcija i u političkoj praksi. Potrebne su nam izmjene Izbornoga zakona. U suprotnom sprema nam se opet fenomen Komšić, a onda će sve biti moguće, pa i ono najgore.

 

Dnevnik.ba/http://www.dnevnik.ba/Herceg Bosna/Hrvatsko nebo

Komentari

komentara