Samoprozvane probosanske stranke, susrete političkih dužnosnika u Mostaru uoči i povodom održavanja 20. Međunarodnog sajma gospodarstva, vide kao svojevrsne diplomatske skandale. Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića optužuju da je Čoviću prodao državu i omogućio stvaranje trećeg entiteta napominjući kako oni to neće dozvoliti jer Hrvati olovkom danas neće ostvariti ono što su tenkovima pokušali 1941. i 1993.

Samoprozvane, patriotske i probosanske stranke, priopćenjima su reagirale na jučerašnje susrete u Mostaru uoči otvaranje Međunarodnog sajma gospodarstva i izjave političkih čelnika, prvenstveno Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH i Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Komšić: Ne postoje legitimni, nego Čovićevi predstavnici Hrvata

Željko Komšić je u ime Demokratske fronte, Izetbegovićevu izjavu da „Bošnjaci moraju pomoći Hrvatima da dobiju autentične predstavnike u vlasti“, komentirao kao kontradiktornu  te je  u tome vidio ustupke Draganu Čoviću.

„Izetbegović je dužan javno pojasniti znači li ovo nastavak tajnih dogovora oko trećeg entiteta, kako su d osada običavali raditi on i Čović“, navedeno je u prioćenju DF-a.

Komšićev DF- tako priču o legitimnim predstavnicima Hrvata u institucijama FBiH i BiH vidi kao nespojiv proces pa se pita kako je moguće spojiti „autentične Čovićeve Hrvate u vlasti na svim nivoima bez trećeg entiteta“.

Bajrović: Hrvati neće dobiti olovkom ono što su tenkovima pokušali ostvariti ’41. i ’93. 

Reuf Bajrović, čelnik tzv. Građanskog saveza bio je nešto konkretniji te je optužio Izetbegovića za prodaju države zbog sudjelovanja na  sinoćnjoj večeri u Mostaru gdje su prisustvovali čelnici BiH, Hrvatske i Srbije.

Bajrović je poručio kako Izetbegović nema mandat da pregovara s bilo kome u ime zemlje i zbog tog je prodao državu za večeru tvrdeći kako je obećao Čoviću i Plenkoviću „treću izbornu jedinicu“.

Bajrovićeva stranka  navodi i  kako će zahvaljujući glasovima koje su birači SDA dali Izetbegoviću, Čović dobije svoju izbornu jedinicu, biti to kraj projekta koji su zajedno započeli Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, odnosno njihovi izvođači genocidnih radova Radovan Karadžić i Mate Boban.

Upozorili su i kako će pozvati na prosvjede pred sjedište SDA u trenutku kada Izetbegović i Čović sjednu za stol i krenu komadati BiH putem novog Izbornog zakona.

„Nećemo pristati na budućnost u bodljikavoj žici u koju nas guraju budakovac Dragan Čović i busuladžićevac Bakir Izetbegović. Na kraju, i Čoviću i njegovom malom od kužine iz Zagreba, Plenkoviću želimo poručiti da Izetbegović može da obeća samo ono što može provesti u svojoj kući i dvorištu“,  stoji u priopćenju.

Bajrović je upozorio i kako Hrvati danas neće dobiti olovkom ono što su pokušali ostvariti na njemačkim tenkovima od 1941. do 1945. i tenkovima HV-a 1993.

Halilović: Sporne zastave ‘paradržave HercegBosne osuđene u Haagu’ 

Pored unitarističkih jastreba, reagirao je i Semir Halilović u ime Bosanskohercegovačke patriotske stranke koji je  jučerašnje sastanke hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića s crnogorskim predsjednikom Vujanovićem, hrvatskim premijerom Plenkovićem i srbijanskim premijerom Vučićem okarakterizao kao „diplomatski skandal“.

„Susreti koje je jučer Čović organizirao imaju notu diplomatskog skandala jer uz zastavu BiH, stoji i zastava paradržave Herceg Bosna, osuđene u Deen Hagu“, naveli su iz BPS-a.  Halilović je tako upozorio na Čovićevo antidržavno ponašanje i napomenuo kako je Herceg Bosna u Haagu osuđena kao udruženi zločinački pothvat.

 

Dnevnik.ba/http://www.dnevnik.ba/Herceg Bosna/Hrvatsko nebo

Komentari

komentara