S ovakvim „patriotima“ Bosni i Hercegovini ni ne trebaju neprijatelji. Što će joj vanjski neprijatelji kad postoji more dužnosnika u glavnom gradu koji se zaklinju na ljubav prema BiH a svakim danom čine sve što mogu da tu istu BiH unište.

Kad za stol sjednu Željko Komšić i Nermin Nikšić i krenu besjediti, unatoč svoj grotesknosti tog prizora, čovjek mora obratiti pozornost na ono što govore. Još da su im se pridružili još i Reuf Bajrović i Emir Suljagić ekipa bi bila kompletirana. Ekipa za razvaljivanje svega i svačega, a najviše države Bosne i Hercegovine.

Tako su se nekadašnji prijatelji iz SDP-a Zlatka Lagumdžije a sada predsjednici vlastitih stranaka, Komšić DF-a, a Nikšić Lagumdžijinog SDP-a, sastali u Lukavcu kako bi se pohvalili novim članovima i obišli jednu od rijetkih sredina gdje je tzv. bošnjačka ljevica odnijela pobjedu na lokalnim izborima.

Ne bi na tom sijelu bilo ništa specijalno da su se predsjednici bavili problemima s kojima se suočava Lukavac. Ali koga briga za Lukavac; važnije je negirati Bosnu i Hercegovinu i razvaljivati državu za koju tvrde da je vole. Poput muža zlostavljača koji tvrdi da voli svoju suprugu netom nakon što ju je pretukao.

Naime, Nikšić i Komšić iz Lukavca su ispalili više rafala u srce Bosne i Hercegovine, negirajući upravo samu suštinu naše zemlje. Oni naime negiraju da je ovo država tri suverena, konstitutivna naroda a upravo je to ono što čini ovu zemlju Bosnom i Hercegovinom.

No, spomenuti dvojac to ne ferma, nego najavljuju „borbu“ kroz koju planiraju smijeniti stranke koje zastupaju interese konstitutivnih naroda a koje tzv. bošnjačka ljevica naziva „nacionalistima“.

Nema u tom ništa sporno – legitimna je to politička agenda – ako tzv. bošnjačka ljevica dobije po 50 posto plus jedan glas od svakog konstitutivnog naroda, onda će oni legalno i legitimno smijeniti nacionalne stranke.

No, oni to ne planiraju uraditi „na pošteno“ Srbima, nego „na kvarno“ i to Hrvatima. Jer, Hrvatima su to već radili, i to uspješno; dva puta su (na prijevaru?) nagovorili Bošnjake da glasuju za hrvatskog člana Predsjedništva. Isto tako, na prijevaru, (samo bez bošnjačkih glasova nego manipulacijama pri formiranju vlasti uz obilatu pomoć visokog predstavnika) uspostavili su dvije Vlade FBiH koje nisu sadržavale izborni legitimitet Hrvata.

A kako je Komšić „fenomen“ onda je na spomenutom sijelu preuzeo ulogu „radikalnijeg lidera“. Tako, Komšić najavljuje da ako tzv. bošnjačka ljevica ne uspije u svome naumu da preuzme vlast – slijedi revolucija.
„U ovom trenutku ja mislim da se treba zadržati još uvijek na parlamentarnim procedurama i radu“, rekao je Komšić.

Upravo ta rečenica sublimira sve stavove tzv. bošnjačke ljevice (ali i ogromnog dijela ukupne bošnjačke političke scene) o Bosni i Hercegovini i njenoj državnosti. Dakle, Komšić i komšići misle da su institucije potrebne i poželjne dok ispunjavaju njihove želje, uglavnom hegemonističke a najviše naprosto rušilačke i mrziteljske prema svemu nebošnjačkom, uključujući i Bosnu i Hercegovinu kao državu jednakopravnih naroda.

Iz proteklih 15 godina se ništa nije naučilo. Kako je šibicarenje Zlatka Lagumdžije izmislilo Željka Komšića i Nermina Nikšića, nije ni realno očekivati da je dvojac uvidio pogubne posljedice svojih djela. Naprotiv, oni su uvjereni da i dalje trebaju nastaviti istim smjerom jer „baš je lijepo kad si na vlasti“. Ali tu vlast, kakvom je oni vide, mogu osvojiti samo na prijevaru. Ili revolucijom. Ne zna se što je pogubnije za BiH.

Naposljetku, s ovakvim „patriotima“ Bosni i Hercegovini ni ne trebaju neprijatelji. Što će nam vanjski neprijatelji kad postoji more dužnosnika u glavnom gradu koji se zaklinju na ljubav prema BiH a svakim danom čine sve što mogu da tu istu BiH unište.

Novi Izborni zakon zato je jedina šansa opstanku ove zemlje. Bez izmjena Izbornoga zakona, BiH će se urušiti znatno brže nego se i najveći optimisti (ili pesimisti, ovisi kako se uzme) nadaju. Još jedan „fenomen Komšić“ ovu zemlju neminovno gura u nestanak.

Više to neće biti zemlja ravnopravnih naroda, nego će postati bošnjačka nacionalna država i to na onom dijelu teritorija na kojem su Bošnjaci danas većina. Naravno, tad će sve mirisati na ono najgore.

No, da nije tako sve crno pokazali su zadnji lokalni izbori na kojem je ratoborna tzv. bošnjačka ljevica poražena do nogu. To daje nadu da je bošnjački narod shvatio s kakvim varalicama ima posla.

JURICA GUDELJ/Dnevnik.ba/http://www.dnevnik.ba/HercegBosna -Hrvatsko nebo

Komentari

komentara