Svečanom akademijom obilježena 100. obljetnica fra Didaka Buntića u Zagrebu

Vrijeme:51 sec

 

-……Zbog ratnih događanja i suše u Istri, Kvarneru, Hrvatskom primorju, Slovenskom primorju, Dalmaciji i Bosni i Hercegovini 1917. godine pokrenuta je akcija spašavanja djece od gladi. Prema službenim podacima od 1917. do 1919. zbrinuto je više od 17 tisuća djece iz Istre, Kvarnera i Hrvatskoga primorja, Dalmacije, Slovenskoga primorja te iz Bosne i Hercegovine (12.270 djece).

U tom trenutku u Zagrebu istaknuti pojedinci poput Josipa Šilovića, Đure Basaričeka i Velimira Deželića, a u Hercegovini franjevci na čelu s tadašnjim ravnateljem širokobriješke gimnazije fra Didakom Buntićem organiziraju prijam djece u obiteljima sjeverne Hrvatske, Slavonije, Srijema te u nekim dijelovima Bačke i Banata.

Taj je pothvat pokazao neviđeno zajedništvo svih hrvatskih krajeva i omogućio preživljavanje tisućama ispaćene i gladne djece zahvaljujući dobroti stanovnika Slavonije, Baranje i Srijema, koji su ih ugostili i prehranili…….

 

Više na stranici:Herceg Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/02/22/svecanom-akademijom-obiljezena-100-obljetnica-fra-didaka-buntica-u-zagrebu/

 

Zoran Krešić/Večernji.ba/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/Hrvatsko nebo/Herceg Bosna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)