Stranke s hrvatskim predznakom zadnjih dvanaest godina u Općini Jajce nisu uspjevale pronaći politički dogovor i kompromis iako su bile itekako svjesne loše političke pozicije Hrvata. Na ovogodišnjim lokalnim izborima u listopadu nastupit će sa zajedničkim kandidatom za načelnika.

Instituciju Općine Jajce aktualni načelnik Edin Hozan ( SDA) devastirao je u potpunosti. Spor oko prodaje zemljišta Kuvajćanima koje je  u vlasništvu Hrvata doveo je Općinu u krizu. Tadašnji predsjedatelj OV-a Jajce, Branko Bungić (HDZ BIH) mandat  je dao na raspolaganje nakon čega nije dobio povjerenje preostalih vijećnika . Nakon tog, OV je  bilo nelegalno kao i imenovanje sljedećeg predsjedatelja Mirka Ljubeza dok je  načelnik Hozan takvu situaciju protivnu zakonskim procedurama  potvrdio izjavom:  “Statut i Poslovnik o radu OV-a Jajce ponekad odstupaju od zakonskih regulativa.”

Društveno – političke okolnosti za Hrvate Jajca kao u ostatku Središnje Bosne nisu bile povoljne – zadnja tri mandata osvajali su kandidati SDA, a politički položaj hrvatskog naroda u Jajcu najviše je ugrozio Edin Hozan.

Stranke s hrvatskim predznakom zadnjih dvanaest godina u Općini Jajce nisu uspjevale pronaći politički dogovor i kompromis iako su, sudeći po dosadašnjim priopćenjima za javnost i medijskim istupima, sve bile itekako svjesne loše političke pozicije Hrvata.

Lekcija konačno naučena

Čini se kako je lekcija konačno naučena – na ovogodišnje Lokalne izbore u listopadu nastupit će sa Zajedničkom listom stranaka s hrvatskim predznakom.  Anestizolog zaposlen u Općoj bolnici Jajce, dr. Stipan Jezerčić kandidat je za načelnika Općine a Ivan Jakešević ( predsjednik OO HDZ 1990) nositelj liste za OV u Jajcu.

Stipan Jezerčić (HDZ BIH) je od 2004. – 2008. bio vijećnik u OV-u Jajce te na prijedlog OO HDZ BIH Jajce, kandidiran za načelnika Općine što je dočekano s oduševljenjem u Jajcu jer je kako navode, Jajčani, konačno kandidat „ mlada, sposobna osoba, bez mrlja u karijeri“.

Iako je Jajce svojevrsni gospodarski div, odnos općinskih vlasti prema hrvatskim gospodarstvenicima je zabrinjavajući. Općinske vlasti nisu u stanju prepoznati potencijal mnogih jakih poduzeća u Jajcu – naprotiv, sabotiranje, opstrukcija, isuviše spora administracija doprinijele su tom da, ne samo poduzetnici u Jajcu nego i stranci, zbog toga odustaju od ulaganja. Porazno je i krajnje neprihvatljivo da od 25 službenika u Općini Jajce, stalno zaposlenje ima tek četvoro Hrvata.“

Općina Jajce dijeli sličnu sudbinu Općine Vitez – gospodarski i financijski obje općine drže Hrvati dok je izvršna vlast u rukama SDA. Nositelji gospodarstva i inače razvoja Jajce su tvrtke u vlasništvu Hrvata koje zapošljavaju više od 60 % stanovništva. Jedna od takvih je i Komotin, građevinska tvrtka koja se bavi visokogradnjom, niskogradnjom, transportom a odnedavno i proizvodnjom betonske galanterije.

Jedan od dvojice vlasnika Komotina, Boško BarIšić za Dnevnik.ba ističe:

„ U ovakvim ekonomskim uvjetima i poduzetničkoj klimi inače u BiH, ponosan sam na naših 20 godina uspješnog poslovanja. Samo smo u ovoj godini zaposlili 140 osoba a  do kraja ove godine zaposlit ćemo najmanje još deset osoba. Nažalost, suradnja s Općinom ne postoji  a podrška je samo deklarativna.

Proračun stabilan i siguran zahvaljujući novcima Hrvata 

Proračun Općine Jajce iznosi oko 10 milijuna KM  od čega 40% otpada na naknade koje Elektroprivreda HZHB isplaćuje za korištenje hidroakumulacije Plivsko jezero.

Branko Bungić, bivši predsjedatelj OV-a Jajce  za Dnevnik.ba navodi:

Kapitalna ulaganja još uvijek nisu realizirana na štetu Hrvata – sela i naselja s većinskim ili apsolutnim hrvatskim stanovništvom još uvijek imaju probleme s infrastrukturom i vodovodnim mrežama. Takav odnos najbolje dokazuje situacija  u MZ Mile koje se nalazi preko puta Plivskog jezera gdje nema pitke vode a u MZ Vlasinje gdje je bošnjačka većina stanovništvo ima pitku vodu koju ne plaća.

Bungić  smatra kako Hrvati kao konstitutivan narod u BiH kojih je prema nedavno objavljenom Popisu pučanstva u Jajcu 13 000  , nisu “podobni”  za zapošljavanje u javnim ustanovama kojima je osnivač Općina Jajce.

“U javnim ustanovama kao što je Dom kulture Jajce, Dom AVNOJ-a i dr. nema zaposlenih Hrvata a odnedavno u Agenciji za kulturnu i povijesnu baštinu te razvoj turističkih potencija pored petoro Bošnjaka nedavno je zaposlena tek jedna osoba hrvatske nacionalnosti, navodi Bungić.

Sličnog je  mišljenja  i kandidat za načelnika općine dr. Stipan Jezerčić.

Sredstva koje Općini Elektroprivreda HZHB uplaćuje su namjenska i utrošak tih novaca Hrvati u Jajcu i ne osjete. Primjerice, Opća bolnica Jajce kojoj je osnivač bila nekadašnja HZHB  i spajanjem institucija osnivačka prava preuzelo  Ministarstvo zdravstva županije SBŽ-a, od Općine godišnje dobije bijednih 30 – 50 tisuća KM a jedina je bolnica u Jajcu.

Iako su ulaganja gospodarstvenika Jajca u zadnje dvije godine bila velika ( u rasponu od 3 do 10 milijuna KM) uglavnom u proizvodne pogone, Općina Jajce favorizira  neke tvrtke poput MZM, BH4, Mukić commerce itd. u vlasništvu Bošnjaka, navode nezadovoljni hrvatski  gospodarstvenici  u Jajcu.

Iako su Jajce Hrvati politički izgubili prije 12 godina i pretrpjeli različite oblike neravnopravnosti i diskriminacije ipak uživaju visok gospodarski standard – uspješne tvrtke, neprestana ulaganja i razvoj, poglavito u proizvodne pogone garant su njihovog opstanka i ostanka u Jajcu.Ostaje vidjeti hoće li u listopadu Hrvati Jajca pokazati političko jedinstvo i Općinu kojom gospodarski suvereno vladaju i koja živi zahvaljujući njihovim tvrtkama osvojiti i u utrci za načelnika.

 

Piše: Gloria Lujanović,/http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Komentari

komentara