POZADINA DIPLOMATSKIH PORUKA ZAGREBA I VATIKANA : Papa spašava Hrvate u BiH

Vrijeme:1 min, 1 sec

 

 

…….Sveta Stolica mobilizirala je svoju diplomaciju kako bi potaknula rješavanje političkih i ekonomskih problema Hrvata katolika u BiH kojima, stiješnjenima između teško zavađenih politika separatizma Banje Luke i unitarizma Sarajeva, prijeti nestanak. Nasuprot tim nacionalnim strategijama koje zemlju gotovo guraju u novi konflikt s teško predvidivim posljedicama, Vatikan zagovara plan stabilizacije zemlje i mogućeg suživota.

Tri su fronte na kojima djeluje Sveta Stolica. Prije svega, potiče zemlje Europske unije da se u BiH pokrenu odgovarajuće institucionalne reforme, osobito oko izmjene izbornog zakona, kako bi Hrvati mogli birati svoje političke predstavnike u vlasti, što sada nije slučaj. Nedavno je i aktualni saborski zastupnik Božo Ljubić dobio presudu u svoju korist pred Ustavnim sudom BiH na apelaciju koju je podnio kao predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH zbog po Hrvate diskriminirajućih odredbi izbora izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda koji ima ključnu ulogu pri uspostavi vlasti u toj zemlji. Iako stalno obećavaju da će izmijeniti prijeporne odredbe, bošnjačke stranke odbijaju dogovor da Hrvati autonomno biraju svoje predstavnike………

Više na stranici Herceg-Bosna 

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/02/08/pozadina-diplomatskih-poruka-zagreba-i-vatikana-papa-spasava-hrvate-u-bih/

 

 

 

 Zoran Krešić/Večernji list/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

15 thoughts on “POZADINA DIPLOMATSKIH PORUKA ZAGREBA I VATIKANA : Papa spašava Hrvate u BiH

  1. Olala, konačno i unitarist Puljić uviđa kako je sve manji broj vjernika koji podržavaju njenu daidžansku politiku.
    Bez izmjena Izbornog zakona Bošnjaci će biti jedini krivci za raspad miniYU.

    1. Očito postoji netko tko je u stanju izvršiti pritisak i na daidže da napokon,prestanu raditi u korist štete vlastitog naroda.
      Puljić me je jučer isprovocirao svojom izjavom da sam na jednom portalu napisao nešto što nisam mislio da ću ikada napisati jednom Kardinalu.
      Zbog toga ću se ispovijediti ali svoje mišljenje o daidžama neću promijeniti nikada.

      1. Kad Puljic krene o politici treba zanemariti njegovu funkciju. Zapravo, time je jos gore, kad s te pozicije “pametuje” kao “autoritet”. Za mene je izdajnik, moze reci tko sta zeli ali ostat ce cinjenica kako je bio na strani unitarista. Kao i Bozanic na strani crvenih…..

        1. Za Hrvate u BiH je najbolje da ih bosanski franjevci ne brane.
          To su od reda “ahdnamaši” koji su se zadovoljili tme da im je od strane bošnjačkih političara upoće i dozvoljen boravak i rad na tlu BiH.

          1. Vidi ovo! http://www.dnevnik.ba/vijesti/bih/genjac-pisao-europskom-parlamentu-federalizacija-neprihvatljiva-katolicka-crkva-je
            Radikalni HDZ! I opet Puljic!!
            (necu napisati sto trenutno mislim o njemu…….)
            E, sad uzmi izjavu Cicka na FTV kod Duske, isti dan kad je “ekskluzivno izasao” onaj video o Mesicu (zamisli tek sada! dok desnica u RH slavi, opet ide po nasim ledjima!), njegovo blacenje Tudjmana i njegove politike, prijetnje kako se OPET reafirmiran pogubna politika, uz navod kako je cijela hr vlada za Treci,….nista nije slucajno…..Mesic jadan, sve svalio na taj radiklani HDZ, nije on vec morao….

            Nek nam prestanu “pomagati”!

          2. Daidžama jasno poručiti,ili će voditi brigu o interesima vlastitog naroda,ili jednostavno pozvati narod da istupi iz te iste crkve koja radi suprotno njegovim interesima.

        1. Zbog toga što se otvoreno suprotstavlja SA unitarizmu,Periću se i ne posvećuje medijska pozornost,za razliku od Puljketa koji je postao oružje u rukama unitarista za borbu protiv vlastitog naroda.

          1. Peric je legenda! Njegovo pismo se sigurno ne bi naslo kao dokaz na Haskom sudu kao sto je izdajnickodiletanstko Puljicevo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)