Prebijena Bosna u tri polovine (I. dio)

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Osim toga, u Republici Hrvatskoj je tada bila uspostavljena široka mreža „humanitarnih“ organizacija koje su nudile pomoć velikom broju izbjeglica, prije svega Bošnjacima iz BiH. Ubrzo se pokazalo da je većina tih organizacija bavi isključivo obavještajnom djelatnošću pa je Vlada RH većini tih organizacija ukinula odobrenje za rad. Ipak je dio njih ostao aktivan i povezan s operacijom naoružavanja Bošnjaka (1994. godine) iranskim oružjem. Uz prešutnu suglasnost hrvatskih vlasti u toj operaciji sudjelovao je i Galbraith, tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj. Danas broj  prijavljenih iranskih  diplomatskih predstavnika u Hrvatskoj srazmjeran je diplomatskoj aktivnsti.

Zanimljivo je da Iranska obavještajna služba danas u BiH gradi i održava snažne odnose s vehabijama/selafijama u Gornjoj Maoči iako su im oni u bliskoistočnoj regiji neprijatelji.

Nakon što je rat u BiH (privremeno) završio Daytonskim sporazumom, Iranska tajna služba nastavila je s aktivnošću prebacujući se na kulturu i religiju dočim najvažniji punktovi Iranske revolucionarne garde su znanstveni institut „Ibnn Sina“ i Perzijsko-Bosanski koledž, otvoren 1999. godine u Ilijašu, dok pripadnici obavještajne skupine Vevak djeluju diplomatskim kanalima. Cilj je bio i ostao jasan: maksimalno ojačati bošnjačku komponentu u BiH kako bi preko nje ojačali svoj utjecaj u BiH. U tom smislu posebno je važna linija prema Beču koji je postao ključna točka djelovanja islamskih radikalnih akcija u tom djelu Europe.

 

Više na stranici Herceg Bosna

 

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/02/01/prebijena-bosna-u-tri-polovine-i-dio/

 

V. Ljubanić/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori