MP THOMPSON I PROSLAVA OLUJE

  0

  Samo je ljubav tajna dvaju svjetova

  Hoće li tko pjevati o tebi
  kad mene ne bude
  kad mi život oči zaklopi
  ljubavi

  Hoće li jos zvijezde nebo kititi
  kao ptice tu se gnijezditi
  hoće li se itko voljeti
  kao mi

  Taj dan kada odem ti ja
  kada zaspem korak dublje od sna

  Ja ću naći svoj mir
  kao cvijet u polju
  medju bijelim brezama
  a kako ćeš mi ti
  lane na tom svijetu
  punom vukova

  Nova jutra kad te snenu probude
  a s desne strane mene više ne bude

  Ref.
  Ako me voliš draga
  ne postoji granica
  koja dijeli ovaj svijet od onoga

  Ako me voliš draga
  nije zadnja stanica
  samo je ljubav tajna dvaju svjetova

  Moj je život knjiga puna ratova
  svaki list je more divljih valova

  Ref.

  Neka se pjesme dignu
  ravno do neba stignu
  i dobre duše
  nek’ mržnju sruše

  Nek’ vjera bude snaga
  mir iza kućnog praga
  nek’ bude znanja
  i blagostanja

  U žvot djeca krenu
  čovjek nek’ voli zenu
  kao ja tebe

  Ref.

  Lijepa li si

  Kad se sjetim suza krene
  zamirišu uspomene
  svake stope rodnog kraja
  i narodnih običaja

  Prepoznah ljepotu tvoju
  što probudi ljubav moju
  kad sam s tobom srce moje
  kuca jače, veliko je

  Ref.
  Oj Zagoro, lijepa li si
  Slavonijo, zlatna ti si
  Herceg-Bosno, srce ponosno
  Dalmacijo, more moje
  jedna duša a nas dvoje
  pozdrav Liko, Velebita diko
  lijepa li si

  Kad Neretva moru krene
  ti se tada sjeti mene
  mojoj pjesmi budi tema
  za sve one kojih nema

  Ajde Istro i Zagorje
  podignimo sve tri boje
  zagrlimo se pred svima
  neka vide da nas ima

  Ref.

  Neću izdat’ ja

  Kao stjena što se ne da
  žegama, divljim olujama
  i ja nikad ne dam se
  kroz stvarnost lutam

  Život moj je poput hladne rijeke
  beskrajan i vijuga se
  iz nekog razloga neznana
  negdje ipak prestaje

  Nisam sudac, a ni mudrac
  teško nosim to kamenje
  to breme sjećanja
  na svojim ledjima

  Gdje god dodjem, kud god prodjem
  već je netko odlučio
  u ime onoga što nas je stvorio
  a nije se borio

  Ref.
  Neću izdat’ ja Boga nikada
  neću gasit’ sunce koje s neba sja
  neću zbog tebe rukom na sebe
  jer ti me voliš i ti se moliš za mene

   

  OTVORENA PITANJA PO PROSLAVI OLUJE U KNINU I SLUNJU

  MP Thompson je prije svega domoljub i dragovoljac obrambenog Domovinskog rata,a potom umjetnik ,kantautor i pjesnik. Kao takav povezan je sa proslavom oslobodilačke vojno-redarstvene akcije OLUJA čije se obilježavanje svake godine odvija u KNINU. Citirala sam tri njegove pjesme po mom izboru koje ističu ljubav,domoljublje , vjeru i bogoljublje!

  Aktualna Vlada se ove godine bojeći se žviždanja nezadovoljnih branitelja i građana koji su došli na proslavu ,separirala , odvojila od naroda na Kninsku tvrđavu, a u Slunju organizirala koncert MP Thompsona za narodne mase.

  TIHOMIR DUJMOVIĆ  je otvoreno rekao da je to razdvajanje izršeno na  zahtjev srpske strane ,jer ih Thompson otvoreno podsjeća na njihov poraz” prvi prijedlog Pupovčevih beogradskih mentora i vjerojatno njega samog, da Thompson ne bi trebao pjevati u Kninu, je već kako vidimo prihvaćen!”

  Reagirala sam isti dan na svom FB profilu riječima” Kad se vlast odnarodi proslavom u Kninu, narod joj pokaže što želi u Slunju”

  Prvo pitanje je odnos prema Thompsonu kao pjevaču i pjesniku ,jer gore citirani stihovi su njegovi. .Može li itko osporiti ljepotu riječi ljubavne pjesme” Samo je ljubav tajna dvaju svjetova”? Svi smo mi bili zaljubljeni i voljeli ili volimo još dan danas, i svi se suočavamo sa neminovnim gubitkom svoje ljubavi. Univerzalni ljudski osjećaj,pretočen u prekrasnu pjesmu! Dalje “Lijepa li si” prekrasna pjesma o ljubavi prema svojoj domovini. Skoro druga hrvatska himna! Zatim pjesma ” Neću izdat ja Boga nikada” pjesma o ljubavi prema svojoj vjeri i Bogu ,iskazuje duboko bogoljublje. Dakle sve su to univerzalne ljudske vrijednosti o kojima MP Thompson piše i sklada.

  Takav izbor pjesama i odaziv publike na te pjesme veoma smetaju svim protivnicima samostalne Republike Hrvatske ,jer uzdižu ljubav prema domovini i svojemu narodu . Naravno da će baš zbog toga u procesu detuđmanizacije trebati sotonizirati pjesnika i pjevača ,kako bi se umanjio njegov utjecaj na hrvatski narod.. Naravno da je ta politika izvorno potekla iz Srbije,jer pokazalo se ovih dana Srbi nikada neće priznati ,ni prihvatiti spoznaju da su rat izgubili i stoga im je MP Thompson CRVENA krpa ispred očiju.Jedna od točaka Memoranduma SANU 2 je ,da ga ne citiram u cjelosti,to je točka 6 .koja glasi”Destabilizirati vlade susjednih država,provocirati unutarnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu prema Srbiji” E tu im je MP Thompson idealana meta da sa njom mašu svugdje po svijetu . I to njihovo mahanje nažalost postiglo je da je MP Thompson stigmatiziran u jednom dijelu hrvatskog stanovništva i u dijelu svijeta. Da reći ćete da si je jednim djelom i sam za to kriv. Je točno je pjevao je i Jasenovac i Juru i Bobana,ali pitam vas ,zar nije iste te pjesme pjevao i Stipe Mesić u Australiji ,pa je odradio dva predsjednička mandata i nikome to nije smetalo. Tu su u pitanju dvostruki kriteriji koje hrvatski mediji često koriste i to selektivno,kako prema kome,ovisi o podobnosti.

  Treće pitanje koje se otvorilo je pitanje intelekta ,jer onaj tko sluša Thompsona je intelektualno inferioran ,primitivan i ognjištar! Takav stav se provlači kroz gotovo sve komentare. E ja nisam suglasna sa takvim stavom ,pa sam vam upravo zbog toga izrecitirala samo te tri pjesme , koje su po mom izboru reprezentativne.A njegov je opus daleko brojniji!. I sama se osjećam pogođena ovakvim ponižavajućim stavom ,jer doista mislim da nije objektivan! Naime nimalo nisam manje vrijedna kao čovjek i kao intelektualka ,ako slušam MP Thompsona!

  Istine radi Marko Perković Thompson nije uzrok međunarodnog pritiska na RH kao što neki novinari imputiraju ,on je posljedica loših vlasti u Republici Hrvatskoj,koje nisu branile interese države Hrvatske ,već parcijalne raznih interesnih skupina i grupacija u Hrvatskoj i izvan nje. MP Thompson je žrtva loših vlasti ,koje su sve od smrti Dr. Franje Tuđmana bile ” dobre sluge loših gospodara” Kako će se postaviti aktualna Vlada i kako će riiješiti svoj odnos prema Domovinskom ratu ,kao temelju samostalne RH, i prema braniteljima ,tek će se vidjeti, jer još uvijek pleše malo na jednu ,malo na drugu stranu.,odgađa izjašnjavanje i računa da će vrijeme samo učiniti svoje. Upravo zbog tog još nedefiniranog stava imamo situaciju da su mediji već presudili, policija uhićuje branitelje sa majicama HOSa, iako zato nemaju zakonsko uporište. Znakovlje i pozdrav Za dom spremni ,registriran je kao oznaka i pozdrav ratnih brigada HOSa! Sam pozdrav Za dom nije zakonom zabranjen! Thompsonova pjesma Čavoglave nije zakonom zabranjena. Kako nije zakonom zabranjeno niti sam pozdrav ,a niti pjesma koja počinje sa tim pozdravom, Sudovi donose oslobađajuće presude,dok Policija uhićuje kao da je zabranjeno i sistematski vrši zastrašivanje nad narodom. Mediji poredvođeni i financirani od srpskih  i Yugoudbaško -kosovskih lobija već su donijeli presudu bez “suda  i presude” i  huškaški izvještavaju kao da je počinjen najmanje  neki veoma teški zločin. A ni Komisija koju je Premijer oformio po tom pitanju ,još nije iznijela svoj stav! Međutim to niti malo ne smeta HRT ovim  i inim novinarima da izvještavaju kao da je već presuđeno !

  MARKO LJUBIĆ piše o dvije Hrvatske: jedna u Kninu, a druga u Slunju, pa za ovu drugu kaže;

  “Hrvatska iz Slunja je autentična, pobjednička, duhovna i silna Hvatska, koje je nepobjediva, čiji je duh bio vezivno tkivo i pokretač nacionalne epopeje ne samo i prvenstveno u olujnom zanosu devedeset pete, nego puno ranije, u ljetnim i jesenjim mjesecima devedeset i prve, kad su mladići, djevojke, žene i muškarci izvan društvenih elita, izvan povlaštenosti i izvan bilo kakvih kalkulacija i društvenih očekivanja, u tenisicama stali pred tenkove i vojnu srpsku mašineriju , sa krunicom oko vrata.”

  ZVONIMIR HODAK u svom stilu piše “ispričajmo se komšijama! Valjda zato što su nam ostavili iza sebe 15.876 poginulih, 2.959 ranjenih dragovoljaca i branitelja, 8.000 poginulih civila, 404 ubijena hrvatska djeteta, 1.044 hrvatska djeteta ranjena, 7.169 ranjenih hrvatskih civila i 500.000 prognanih Hrvata. I sve to u obrambenom ratu. I sad bi se Pofuk i Teršelička ispričavali. Cmizdrite za Titom, to je ionako vaš problem, a ne naš. Indeks neki dan javlja: “Njemački list čudi se ukidanju Titova trga. Zašto se odričete svojeg najpoznatijeg državnika?“ Nitko ne postavlja pitanje zašto su se Nijemci odrekli svog najpoznatijeg državnika Hitlera.”

  KAROLINA VIDIVIĆ KRIŠTO piše o Thompsonu; “Čitam napise po portalima, novinama, društvenim mrežama o tome koliko košta nastup Marka Perkovića Thompsona. Koliko god da košta, nije preskup. Njegova umjetnost, njegovi nastupi, njegovo djelo u cjelini je neprocjenjivo. Ovaj pjevač je zvijezda, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan Hrvatske. On je jedini hrvatski izvođač koji se našao na svjetskoj iTunes top-ljestvici po prodanim i preslušanim albumima. S albumom – „Moli i radi“ bio je među prvih pet, uz bok Davidu Bowieu i Bruceu Springsteenu.

  Treba razlikovati dvije stvari – privatni i javni život. Svi oni koji postavljaju pitanje je li Thompson domoljub, a pogotovo oni koji nisu bili dragovoljci, koji se čak ni na poziv Hrvatske vojske nisu odazvali braniti svoju državu, pokušavaju zamagliti jednostavnu činjenicu. Thompson nije samo domoljub, on je daleko više od toga. On je dragovoljac obrambenog Domovinskog rata.

  Prije 3 godine Udruga žena iz Domovinskog rata iz Zadra došla je u Zagreb na Trg svetog Marka, i na kiši zavapila:

  “Govorimo u ime 15.876 poginulih hrvatskih dragovoljaca i branitelja, 21.959 ranjenih dragovoljaca i branitelja, 8.000 poginulih hrvatskih civila, 404 ubijena hrvatska djeteta, 1.044 ranjena hrvatska djeteta, 7.169 ranjenih hrvatskih civila i 500.000 prognanih Hrvata…

  Hrvatska – znaš li da su ti u Domovinskom ratu ubili 6.741 Hrvata mlađeg od 30 godina? Koliko je to ljudi Hrvatska?

  Zamisli kolonu od 84 puna autobusa mladića koji većinom nisu stigli imati djecu…

  Hrvatska, znaš li da u ovim autobusima nema niti jednog koji se prezivao Pusić, Miljenić, Hajdaš, Mrak, Zlatar, Jakovina, Bauk ni Mrsić? Znaš li da su ti ubili 23 razreda ljudi iz generacije 1968. godine?

  Hrvatska, znaš li da su ti ubili najviše Hrvata koji su se zvali Ivan? Čak punih 10 autobusa.

  Tko je zaboravio ove ljude Hrvatska, misliš li danas na njih, jesi li ponosna, tko ti danas brani branitelja Hrvatska?”

  Ja ih nisam zaboravila, mnogi nisu, niti ćemo. Ni mi, ni naša djeca!

  Samo kap u moru? Da, samo jedna kap. I tako, kap po kap… neće se vratiti samo Ivan, nego će se vratiti i mnogi koji trenutno nemaju posla u Hrvatskoj, i mnogi oni kojima su roditelji davno odselili. Kap po kap.

  Volim državu Hrvatsku, najljepše mjesto za život!”

  Hvala Karolina Vidović Krišto na ovim divnim riječima ohrabrenja i nade u bolju budućnost!

  Lili Bencik/Hrvatsko nebo

  Facebook komentari

  komentara