Go to ...

Hrvatsko nebo

Dobro došli na portal Hrvatsko nebo! Zajedno možemo promijeniti sve! Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat!

RSS Feed

10. travnja 2020.

SLOMLJENI PEJZAŽ: Obilježavanje godišnjice smrti HRT-ova snimatelja Gordana Lederera


 

 

HRVATSKA radiotelevizija 10. kolovoza obilježava četvrt stoljeća od pogibije snimatelja Gordana Lederera, koji je izgubio život 1991. godine prenoseći istinu o Domovinskome ratu i agresiji na Republiku Hrvatsku. U spomen na svojega poginuloga zaposlenika i kolegu  danas će izaslanstvo Hrvatske radiotelevizije položiti vijence i zapaliti svijeće na mjestu njegove pogibije.

Gordan Lederer stradao je na brdu Čukuru pokraj Hrvatske Kostajnice snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje. Ostavio je mnoge zapise o prvim danima rata, koji su poslije uklopljeni u Banijska ratna praskozorja.

U spomen na poginuloga kolegu Hrvatska radiotelevizija prošle je godine na 24. godišnjicu njegove pogibije otkrila spomen-obilježje Slomljeni pejzaž, prema mišljenju mnogih jedno od najljepših spomen-obilježja posvećenih Domovinskome ratu.

Spomen-obilježje se nalazi na mjestu pogibije Gordana Lederera i u proteklih su ga godinu dana obišle tisuće građana, a postao je i prepoznatljiv simbol Hrvatske Kostajnice.

Gordan Lederer ubijen je sa samo 33 godine života- U svojoj dotadašnjoj karijeri istaknuo se kao originalni filmski radnik i snimatelj. Diplomirao je na studiju filmskog i tv-snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bio je autor više nagrađivanih uradaka. Kao ratni snimatelj odabirao je opasna područja, izložena riziku od pogibije.

U Lederera je pucao pripadnih agresorskih snaga Milan Zorić koji se kasnije u srbijanskim medijima hvalio kako ej ubio “ustaškog novinara”. treba li spomenuti da nikad nije procesuiran, a kamoli kažnjen za taj teški zločin.

Autor: MP/Foto.hrt/http://Portal.braniteljski-forum.com/http://portal.braniteljski-forum.com/Hrvatsko nebo

Tags:

More Stories From Branitelji