Go to ...

Hrvatsko nebo

Dobro došli na portal Hrvatsko nebo! Zajedno možemo promijeniti sve! Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat!

RSS Feed

24. veljače 2020.

Izv .prof . dr . sc . Kristijan Krkač : PRIMJER NEDRŽAVNIČKOG GOVORA


 

 

Izv . prof . .dr . sc . Kristijan Krkač

        Izv . prof . .dr . sc . Kristijan Krkač

Veli Predsjednica RH danas, 05. 08. 2016., u Kninu: „Odmah na početku želim poslati poruku onima koji su hrvatsku državu nazvali slučajnom, a ovih su dana otišli toliko daleko da su rekli da su Hrvatsku stvorile zločinačke udbaške strukture. Poručujem im da je Hrvatska nastala voljom hrvatskoga naroda i ogromnom većinom na referendumu 1990. i pobjedom u Domovinskom ratu.“.

Što je time učinila? Prvo, s obzirom da je izjava ne samo dio govora, nego i početni dio govora („Odmah na početku…“), cijeli govor dobio je politikantski i stranački ton, a izgubio je svaku priliku za biti državnički govor. Drugo, ako se držimo forme izjave, onda treba reći da ona zaista ima pravo bilo kome bilo što „poručiti“ ili „poslati poruku“ ako time brani temeljne vrijednosti države iskazane u Ustavu RH. No „odašiljanje poruke“ stranačkom suparniku nije „držanje državničke lekcije“, nego, u kontekstu događaja, prije „politikantsko dociranje“ više nalik Kovačevom mahanju prstom, nego Franjinim podignutim rukama. Treće, samim je sadržajem „slučajnoj državi“ suprotstavila „volju nacije“, a „zločinačkim udbaškim strukturama“ „pobjedu u Domovinskom ratu“ kao da se te dvije suprotnosti isključuju, što pojmovno i činjenično ne stoji. Ukratko u sva tri elementa je pogriješila, a sažetak pogreške je zlouporaba državnog praznika i dužnosti govora naciji tijekom službene ceremonije u stranačke i predizborne svrhe. Legalno 100%, nema kaj, no je li i legitimno nisam ziher.

Lako je kritizirati, netko će reći, a puno je teže predložiti alternativu. Rijetko navodim alternative, a još manje ih obrazlažem, prije svega jer nisam profesionalac u tom poslu, a i zato što postoje ljudi koji su javnim novcem plaćeni za taj posao. Ipak, hic et nunc počinit ću iznimku. Što je trebala reći pod uvjetom da je željela reći to što je rekla? Mislim da je to toliko bjelodano da to pjevaju i ptice na granama kninskih krošnji. Što bi nedostajalo tome da je počela navodeći svog uzora Franju koji je sasvim precizno rekao „Svijet je takav kakav jest.“? Ništa. Što bi nedostajalo tome da je zatim nastavila riječima primjerice: „Svatko ima potpuno pravo na svoje osjećaje i raspoloženja, a ja spadam među one kojima je žao. Kao što mi je žao što s nama u Saboru RH prije četvrt stoljeća nisu svi odlučili podržati volju nacije za slobodom, tako mi je i danas, četvrt stoljeća kasnije, žao što nisu svi odlučili nedvosmisleno podržati ovu svečanu proslavu oslobođenja.“? Što bi nedostajalo tome da je zatim nastavila: „Nadam se da će nam se i oni pridružiti tijekom budućih proslava, kojih će biti, jer pobjeda ne nestaje, oslobođenje ne nestaje, niti slobodna volja nacije iskazana na referendumu ne nestaje. Činjenice ne nestaju.“? Itd. Zašto Predsjednica RH nije rekla tako nešto državnički u državničkom trenutku? Jer je i ona samo čovjek kao i svi mi. Jer je i ona samo političar kao i mnogi drugi. Jer se i njoj poput drugih teško oduprijeti napasti politikantstva koje spada na predizbornu kampanju, a ne na svečane govore.

No, možda i ja ovdje u potpunosti griješim, jer svako malo spočitnem joj neki navodno pogrešan potez. Pogrešaka je previše i moguće je da ona uopće ne griješi, nego griješim ja i meni slični kritičari. To bi bile pogreške kad bi zaista postojalo nešto točno u odnosu na što bi to bile pogreške. No možda smo si mi to umislili, a stvarnost je da su to sve ispravni potezi u skladu s jednom drugom politikom. Čak i ako je tako, ta druga politika nema puno veze s onom koju je propagirala tijekom vlastite predizborne kampanje i u tom svjetlu ona i dalje ima legalitet činiti što čini, ali bojim se da legitimitet nepovratno gubi.

P.S.
Svim državljanima RH, svoj hrvatskoj emigraciji i svim prijateljima Hrvatske u svijetu, koji su nesebično i čudnovato pomagali kad je bilo najpotrebnije, čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a našim mirotvorcima fala „jer oni će se sinovima Božjim zvati“ (Mt 5:9).

Izv .prof . dr . sc . Kristijan Krkač/Hrvatsko nebo

Izv . prof . .dr . sc . Kristijan Krkač

Izv . prof . .dr . sc . Kristijan Krkač

Tags:

More Stories From Kolumne