Go to ...

Hrvatsko nebo

Dobro došli na portal Hrvatsko nebo! Zajedno možemo promijeniti sve! Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat!

RSS Feed

24. veljače 2020.

Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač : SLOBODA GLUPIMA


 

Izv . prof . .dr . sc . Kristijan Krkač

       Izv . prof . .dr . sc . Kristijan Krkač

Sloboda i pravda pojedinca u demokraciji može se između ostalog mjeriti njegovim stupnjem snošljivosti (tolerancije) prema drugom pojedincu koji je nasuprot njemu najkritičniji što može biti tako dugo dok ne potiče na štogod zabranjeno, dok nije opscen, dok ne kleveće, dok ne ugrožava pravedno suđenje ili nacionalnu sigurnost.

U tom smislu možemo se pitati kolik je naš demokratski osjećaj slobode -od- i -za-, kolik je naš osjećaj za pravdu i posljedično koliko smo spremni tolerirati mišljenje, govor i djelovanje različito od našeg, jer na koncu to nas definira kao demokratske pojedince.

Što se pameti tiče, nigdje ne piše da glupi nemaju pravo na političku volju. Štoviše, bolje da ju imaju, što je idiokracija, jer naime kako se niti poredbeno pametniji ne mogu dogovoriti što je to pamet, a vole lagati da su se dogovorili, pri čemu im operativna mjerila svako malo zakazuju, zaista ne znamo koja je granica nužne i dostatne pameti za pravo na demokratsku političku volju, a i da znamo i da to primijenimo, to de facto ne bi više bila demokracija, nego genijokracija, te na koncu konca nigdje ne piše da su pametniji imuniji na zlo.

Da se kojim slučajem tako nešto sazna, provjeri i ozakoni u RH više ne bi bilo 99,9% aktivnih političara. Naime, po definiciji u politiku odlaze svi oni kojima ak ne odmah po ulasku, a ono ubrzo nakon njega ambicije počnu nepovratno i sunovratno nadilaziti sposobnosti, štoviše, gušiti i one postojeće i dobrobiti od doživotnog isključivanja takvog državljanina iz politike bjelodano nadilaze štete od dopuštanja nastavka političkog života.

Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač /Hrvatsko nebo

Tags:

More Stories From Kolumne