Go to ...

Hrvatsko nebo

Dobro došli na portal Hrvatsko nebo! Zajedno možemo promijeniti sve! Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat!

RSS Feed

24. veljače 2020.

Daran Bašić : Kad neuki tumače povijest


 

Oglasio se na svom fb profilu  mladac  Marko Jerleković nezadovoljan sudskom presudom  kardinalu blaženiku  Alojziju Stepincu .I ponovno osudio  kardinala Stepinca .

Stepinac je oslobođen svih optužbi, kaže Turudić da nije surađivao s NDH.

13507210_1109138519144036_1236027047152789777_nPa u pravu je, nije surađivao, bio je pravi ustaša, on i Pavelić, dva prsta jedne ruke.

 

Tako nama  mlađahni i neuki  Marko u par slova pojasni povijest . Što meni uistinu nije ni čudno znajući tko nam djeci predaje povijest na fakultetima  .Tvrtko Jakovina ,Klasić ,Markovina ,  ili pak u školama  kao primjerice vlasnik portala samodopadno nazvanog Hrvatski povijesni portal  Miljenko Hajdarović .

A  ta je povijest posve slična historiji  Bulajića ,Terzića ,Viktora Novaka i niz  srpskih historičara  .Razlika je samo u nijansama .

Na neukog  Marka Jerlekovića i nećemo trošiti mnogo slova .Mogao je Marko da je htio naučiti nešto no nije ga zanimalo on je izabrao .A da je htio naučiti nešto već sada bi znao da suđenje kardinalu Stepincu nije bilo samo suđenje njemu no i čitavoj katoličkoj Crkvi u Hrvata  . Trebalo je obezglaviti Crkvu  i držati je podložnu sebi.

A kako se uistinu  postavila Crkva u tim teškim vremenima  :

PISMO GENERALA FRANJEVAČKOGA REDA FRA LEONARDA BELLA 18. KOLOVOZA 1941.

U pismu se u deset točaka sažimaju Upute što ih je Uprava Franjevačkoga reda poslala svim franjevcima hrvatskoga jezičnog područja 24. srpnja 1941. godine.

1. Razborito ali odlučno nastojati, da se provede zaključak provincijalnog sastanka u Zagrebu od 10. do 12. juna 1941. godine prema kojem nijedan franjevac ne smije biti učlanjen u Ustaškom hrvatskom pokretu.

2. Sa svom odlučnošću nastojati, da se franjevci bave samo duhovnim i svećeničkim poslovima, a svjetovne i političke poslove da prepuste svjetovnjacima i njihovoj odgovornosti.

3. Franjevci ne smiju imati nikakvog udjela u progonima Srba i Židova, u oduzimanju njihovog imetka, pokretnog i nepokretnoga, u iseljavanju Srba u Srbiju i naseljavanju Hrvata u dosadašnjim srpskim naseljima.

4. Dosljedno tome nijedan franjevac ne smije biti: a) u odborima i sudovima u istraživanju krivnje četnika i drugih Srba prema Hrvatima, te u izricanju kazna prema naprijed spomenutima, b) u odborima i uredima za naseljavanje Hrvata u srpskim naseljima i na imanjima oduzetim Srbima, c) u odborima i uredima za iseljavanje Srba i oduzimanje njihovog imetka.

5. Ni franjevačke župe, ni samostani ni provincije ne smiju primati na dar ni kupovati ni pokretna ni nepokretna dobra, koja su prije rata pripadala Srbima i Židovima.

6. Ukoliko budu u stanju, neka oci provincijali i ugledniji franjevci ulože sve sile kod vlasti i vodećih ljudi u današnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, da se ne čine osvete, da se ne progone nevini, da se ne oduzimlje imetak i ne vrši nasilno preseljavanje Srba iz njihovih dosadašnjih postojbina.

7. Gdje god se pruži prilika, neka franjevci uzimaju u zaštitu progonjene Srbe i Židove i pred narodnim masama i pred državnim vlastima. Ukoliko mogu neka oci provincijali i samostanske starješine oprezno i skrovito, i materijalno pomažu progonjenu i potrebnu braću Srbe.

8. Franjevci ne smiju imati nikakvog udjela u nasilnom i masovnom prevađanju pravoslavnih na katoličku vjeru. Nikakvu pravoslavnu župu ne smiju primiti na upravu, sve da im je i preuzvišena gospoda ordinariji (biskupi – op. a.) ponude. Naravno, pojedinačni prijelazi na katoličku vjeru iz uvjerenja i u punoj slobodi dozvoljeni su i poželjni danas kao i uvijek.

9. S franjevačkih župa, gdje su katolici izmiješani sa Srbima i drugim inovjercima valja ukloniti dušobrižnike (župnike i kapelane) koji su naprasiti i nerazboriti, i na njihovo mjesto postaviti ljude zrele, dobre i oprezne.

10. Ako bi se koji franjevac, zanesen narodnom suverenošću, ogriješio o dužnu snošljivost prema inovjercima i o kršćansku ljubav prema bližnjemu, ima se kazniti prema težini svoje pogreške, na prvom mjestu premještajem u drugi kraj, gdje neće imati prigodu za slične prijestupe.

(Iz knjige Ivana Lovrenovića, „Bosanski Hrvati“ – Dokumenti, Str.238)

Da bi demantirali laži  doista su potrebne stranice i stranice tekstova .I napisane su  stranice i stranice  , čitave knjige  . No  i iz ovoga citiranog može Marko naučiti mnogo . Ako ima mozga za osobno prosuđivanje a ne samo ponavljanje laži …..

 Daran Bašić Hrvatsko nebo

 

 

Tags:

More Stories From Daran Bašić