Go to ...

Hrvatsko nebo

Dobro došli na portal Hrvatsko nebo! Zajedno možemo promijeniti sve! Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat!

RSS Feed

28. veljače 2020.

Jadranka Kosor: Moji dečki su ponovo preuzeli HDZ


 

 

Nove strukture u vodstvuHDZ-anajbolje pokazuju kako život vrti svoje krugove i kako oni, za koje se u vrijeme Tomislava Karamarkačinilo da su otpisani, sada u svojim rukama drže kormilo HDZ-a. Iako izbačena iz “stožerne stranke”, na neki je način nakon tri godine u novoj konstelaciji snaga na svoje došla Jadranka Kosor, bivša šefica HDZ-a i Vlade, piše Večernji list.

Novi prvaci HDZ-a, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Davor Božinović te Damir Krstičević, sve su ljudi koji su Jadranki Kosor bili prvi suradnici ili u Vladi ili u HDZ-u, a Plenković i Božinoviću njezino su se vrijeme i učlanili u HDZ.Stiera je pak uvela u Predsjedništvo HDZ-a, Plenković joj je bio kandidat za zamjenika na izborima u HDZ-u, a sve je i postavila visoko na listama za Sabor na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. godine.

– Sve su to moji dečki – konstatirala je uz smijeh Jadranka Kosor. Davor Božinović, nastavila je, izvorno je njezin ministar kojeg je ona uvela u Vladu za ministra obrane nakon što joj je Ivo Sanader prepustio stranku i poziciju u Banskim dvorima. Božinovića bi Andrej Plenković, novi šef HDZ-a, mogao postaviti za međunarodnog tajnika stranke, a zasad ga je uveo u pregovarački tim s potencijalnim koalicijskim partnerima HDZ-a. Davora Stiera , jednog od Plenkovićevih najbližih suradnika i novog političkog tajnika HDZ-a, upravo je Jadranka Kosor, kako je rekla Večernjaku, izvukla na svjetla političke pozornice.

– Božinović i Stier bili su moji prvi suradnici u pregovorima sa Slovenijom oko deblokade ulaska u EU. Pahor je imao svoja dva savjetnika, a Božinović i Stier u to su vrijeme s hrvatske strane odrađivali tihu diplomaciju – prisjetila se bivša premijerka.

Stier je Jadranki Kosor bio glavni vanjskopolitički savjetnik u Vladi, a ona ga je uvela i u Predsjedništvo HDZ-a tako što ga je postavila za međunarodnog tajnika. Umirovljenog generala Damira Krstičevića, koji je Plenkoviću vodio stožer za izbore u HDZ-u i koji bi mogao biti kooptiran u Predsjedništvo , Jadranka Kosor kao tadašnja premijerka angažirala je za svojeg savjetnika za obrambenu politiku i vojna pitanja.

– Nikada neću zaboraviti kako mi je tada rekao: “Predsjednice, ovim ste mi činom vratili ljudsko i vojničko dostojanstvo”. Baš sam bila ponosna i ispunjena zbog tih njegovih riječ i, posebno kada je riječ o vojničkom dostojanstvu – prisjetila se bivša predsjednica HDZ-a i Vlade. Krstičević joj je bio, nastavila je, prvi suradnik s kojim se konzultirala nakon presude generalima u Haagu, a bio joj je i veza s generalom Gotovinom.

– I, napokon , Plenković, koji zajedno s Božinovićem pripada generaciji 2011. godine , kako ih ja zovem, koja se tada učlanila u HDZ. Plenković je, dok sam ja bila premijerka , došao u Ministarstvo vanjskih poslova, a i njega sam stavila na visoko mjesto na listi pa je postao zastupnik – pohvalila se Kosor.

U novoj je HDZ-ovoj nomenklaturi i Vladimir Šeks, ali i Branko Bačić, koji su je također podržavali, a jedino nedostaje Martina Dalić (ministrica financija u Vladi J. Kosor) , koja je napustila HDZ u Karamarkovo vrijeme. J. Kosor kaže da joj se sada Plenković ili Stier nisu javili. Kada bi je pozvali , kavu bi prihvatila: – Ništa ne očekujem , ali bilo bi mi drago da se nađemo…

 

M.M./HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Tags:

More Stories From Politika