Go to ...

Hrvatsko nebo

Dobro došli na portal Hrvatsko nebo! Zajedno možemo promijeniti sve! Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat!

RSS Feed

25. siječnja 2020.

Daran Bašić : Pljuska iz Haaga vanjskoj politici Hrvatske . Hrvati BiH ostavljeni sami da se bore za pravdu …..


 

 

Haag odbio zahtjev RH o uključivanju u proces  protiv optuženih hrvatskih državljana

Predsjednik Haaškog tribunala Carmel Agius potpisao je odluku kojom je odbijeno da se Republika Hrvatska pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Hrvata koji su prvostupanjskom presudom osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 1992. do 1994. godine.

Republika Hrvatska je naime tražila da joj se dopusti uključenje u žalbeni postupak kako bi osporila zaključke prvostupanjske presude, u kojoj stoji da su šestorica optuženih sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu skupa s prvim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, bivšim ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Hrvatske vojske Jankom Bobetkom.

Prema navodima Republike Hrvatske, prvostupanjska presuda iz svibnja 2013. godine krši presumpciju nevinosti Tuđmana, Šuška i Bobetka, koji su u međuvremenu preminuli, te donosi pogrešne zaključke u odnosu na navodnu uključenost Hrvatske u zločine nad Bošnjacima.

Haaški tužitelji tražili su da se ovaj zahtjev Republike Hrvatske odbaci kao neosnovan.

“Žalbeno vijeće podsjeća da se zaključci o kaznenoj odgovornosti u određenom predmetu pred Tribunalom odnose samo na optužene u tom predmetu. U vezi s tim napominjemo da Tuđman, Šušak i Bobetko nisu optuženi u ovom predmetu. Prvostupanjsko vijeće nije donosilo posebne zaključke u vezi s njihovim sudjelovanjem u udruženom zločinačkom pothvatu, niti ih je posebno oglasilo krivim za neke zločine”, navodi se u odluci. Sudac Agius je u odluci naveo da spominjanje imena Tuđmana, Šuška i Bobetka u presudi “ni na koji način ne predstavlja zaključke o odgovornosti Republike Hrvatske kao zemlje”.

“Žalbeno vijeće podsjeća da Tribunal ima nadležnost samo nad osobama, te nema nadležnosti da donosi zaključke o državnoj odgovornosti”, stoji u odluci.

Još jedna pljuska Republici Hrvatskoj , još jedna pljuska vanjskoj politici Hrvatske  , još jedna pljuska europarlamentarcima ,  jedan od europarlamentaraca je sada i predsjednik HDZ-a .Sve je to rezultat podaničke politike spram SAD-a  , Europe  ,klečanja pred njima , servilnosti prema Turskoj dok  turski političari otvoreno zagovaraju  povratak Otomanskog carstva .

Hrvati BiH  i njihovi optuženi čelnici ostaju sami  i ne prvi put .Tako je još od smrti  Gojka Šuška i dr . Franje Tuđmana

A znate li možda koji je rezultat  “udruženog  zločinačkog pothvata ”  !?

Neću ovaj put pisati  mnogo nekažnjenim zločinima nad Hrvatima , preglasavanju  koje su omogućili Barryevi amandmani ” , konstitutivnosti  Hrvata koje nema .

Potrošit ću par redaka na  poraznu statistiku koja kaže sve tko je u stvari etnički čistio i protjerivao

U 47 općina koje je kontrolirala tzv. ABIH nedostaje 126.725 Hrvata, dok u 27 općina koje je držao HVO je samo 17.476 Bošnjaka manje nego 1991. Mostar i Uskoplje nisu računati.

  Dakle 7,25 x Hrvata je više nestalo, iako je Bošnjaka u Federaciji nekoliko puta više. Sad je jasno tko je doista što radio u ratu i tko je sprječavao povratak.

   Dalje, 291.623 Bošnjaka je manje u RS nego 1991. 342.367 Srba je manje u općinama pod kontrolom tzv. ABiH. Znači da su Muslimani etnički očistili više nego i  Srbi .

Bliže se vanredni izbori  ponovo će dolaziti isti  po glasove a Hrvati bih će prelaziti  stotine kilometara da bi u ponižavajućim redovima  dali glas . A dobit će par  velikih riječi o konstitutivnosti  Hrvata europskom putu BiH .

A u toj istoj BiH  pravosuđe  koje je posve u bošnjačkim rukama i nadalje će progoniti Hrvate koji pred istim tim pravosuđem neće imati nikakovu pomoć  da se barem pravično pokušaju obraniti pred sudovima.

I dok Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu  jasno kaže  da    kako je njegova zemlja odlučna zaštiti Bošnjake u Bosni i Hercegovini  .

 “Naglašavam da Turska nikada više neće ostaviti svoju bošnjačku braću i sestre” ,

Hrvatska koja je i potpisnica Daytonskog sporazuma svoju je braću ostavila na milost i nemilost  SAD-a, EU , , Turske  i bošnajčke politike i sudjeluje u provođenju  iste ako treba i “discipliniranjem Hrvata BiH .   Jedan od onih koji  je glasno zastupao te interese trebao bi u novom Plenkovićevom  HDZ-u  postati i glavni tajnik .

Naravno riječ je o Gordanu Jandrokoviću

Na jednoj od tajnih večera u rujnu 2008. tada  ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković ,  kazao kako je potpora lidera HDZ-a 1990. Bože Ljubića ideji trećeg entiteta glupa i neprihvatljiva, piše u svojem brzojavu tadašnji američki veleposlanik Robert A. Bradtke. Pritom je Jadroković naveo i kako Ljubić mora početi misliti o budućnosti Hrvata u BiH i biti više konstruktivan .

Baš me zanima kakove će nam poslanice ovaj put uputiti sa  govornica pri posjetu  u lovu na glasove

Valjda iste poruke kao i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović o pomoći Hrvatima  da bi odmah nakon inauguracije  otputovala u Sarajevo i primila  nagradu  opskurne probošnjačke udruge  – povelju Isabeg Ishaković-a  .Bega koji je poznat jedino bio po progonu kršćana .To je bila prva pljuska BiH  Hrvatima koji su strpljivo čekali i poslije zatvaranja birališta u Hrvatskoj i svijetu  da daju glas u Mostaru.Jer Hrvatima BiH i dijaspori nije ni omogućeno  da ravnopravno glasuju.

Ako mislite da sam zaboravio Mesića ,Pusićku ,Josipovića ,Milanovića i ostalu skalameriju ne brinite nisam.Samo od takovih nisam ni očekivao pomoć  uvijek smo im bili veliki problem . Očekivao sam od HDZ-a  i predsjednice Kolinde  njima su Hrvati BiH i davali glasove.

Sada i dvojim ……..

Daran Bašić/ Hrvatsko nebo 

Tags:

More Stories From Daran Bašić