Go to ...

Hrvatsko nebo

Dobro došli na portal Hrvatsko nebo! Zajedno možemo promijeniti sve! Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat!

RSS Feed

28. veljače 2020.

Sanjin Baković : Priprema za nove izbore u rujnu ili kolovoz namijenjen za izmjene Statuta HDZ-a


Nakon što je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović 17.lipnja 2016. godine izjavila: “Upravo sam završila prvi i posljednji krug konzultacija. Tijekom konzultacija me nitko nije uvjerio da ima potporu od 76 glasova za mandatara. Natpolovična većina je zauzela stav da se trebaju raspisati izbori. Ustavni rok od 30 dana za konzultacije je nemoguće skratiti, apeliram na predsjednika Sabora da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Sabora održe što prije. Naposljetku, želim vas izvijestiti kako su gotovo svi predstavnici parlamentarnih stranaka izrazili želju da se izbori održe početkom rujna. Hvala vam lijepa”, dobili smo dojam da je Hrvatska pred izvanrednim parlamentarnim izborima koji su se prema riječima predsjednice RH trebali održati 11.rujna 2016.godine s obzirom da je Vlada RH tehnička, a Hrvatski sabor raspušten sa 137. glasova ZA, a čije raspuštanje započinje sa 15.srpnjem 2016.godine.

Svrsishodno tome u HDZ-u nakon pada Tomislava Karamarka proizvedenog od strane pučista i skraćivanja mogućnosti preslagivanja Vlade RH Tomislavu Karamarku s obzirom da je prvi i posljednji krug konzultacija završen prema riječima predsjednice RH nastala je borba između članova predsjedništva HDZ-a i europarlamentarca Andreja Plenkovića za tron    HDZ-a. Zanimljivo je da su svi članovi predsjedništva odustali od kandidature kako stranku ne bi polarizirali dok se Andrej Plenković nije vodio tom logikom, već je odlučio zasjesti na tron neovisno što kadrovi u predsjedništvu HDZ-a nisu birani prema njegovoj volji, a uzmimo u obzir da svatko od nas voli birati suradnike, a ne da mu ih postavljaju drugi.

U trenucima kada je bilo jasno da je Andrej Plenković jedini kandidat za predsjednika HDZ-a oglasila se ponovno predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović  koja je za razliku od prvog svog  istupa kada je isticala ovo je posljednji krug konzultacija ovaj put naglasila prilikom davanja intervju-a: “Prije 15. srpnja, da bilo tko dođe za 76 potpisa može dobiti mandat za sastav Vlade. To je proces koji ide. Isključivo se ponašam u skladu s Ustavom i zakonom. Čuvar sam ustava i tumačim ga konzervativno. O tome ne spekuliram, kažem samo što je tehnički moguće”.

Dakle, postavlja se retoričko pitanje ide li HDZ na nove izbore nakon neuspjela preslagivanja Vlade RH ili nam je Kolinda Grabar Kitarović omogućila da se izbjegnu novi izbori takozvanim prvim, a ujedno i posljednjim krugom konzultacija rješavajući se na taj način Tomislava Karamarka znajući da nezadovoljnici vrebaju, a mjesec kolovoz namijeniti ćemo za izmjenu Statuta HDZ-a na čemu inzistira zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić pod terminom daljnje demokratizacije HDZ-a iako ga je članstvo HDZ-a promijenilo ne tako davno  na XVII. Izbornom saboru HDZ-a održanom 28.svibnja 2016.godine?

Također, postavlja se pitanje da li se Kolinda Grabar Kitarović odlučila na takvu odluku nakon spoznaja da su odustali svi članovi predsjedništva od kandidature za predsjednika HDZ-a u korist Andreja Plenkovića kojeg Kolinda poznaje i ima dobre odnose još iz vremena diplomatske karijere kod Mate Granića, danas njezina savjetnika u uredu predsjednice RH, a znamo da Andreja Plenkovića danas preferiraju Stipe Mesić, Vladimir Šeks, Jadranka Kosor, te svi mediji pa su možda pod tim pritiscima istih popustili i kolege iz MOST-a, HRID-a,  nacionalne manjine i preostali protivnici kojima je bilo važno riješiti se Tomislava Karamarka? Naravno za pojedince bi moglo biti presudno da podrže novog mandatara do 15.srpnja 2016. godine, jer u suprotnom više neće vidjeti saborske i ministarske stolice.

Budimo realni tko bi se bavio izmjenom Statuta HDZ-a u trenucima dok se bira predsjednik HDZ-a, a stranka “priprema” za prijevremene parlamentarne izbore još ako uzmemo u obzir da se Statut HDZ-a izmijenio posljednji put 28,svibnja 2016. godine na XVII. Izbornom saboru HDZ-a. Analizirajući posljednje promjene Statuta HDZ-a koje su se izvršile na XVII. Izbornom saboru HDZ-a za oko mi je zapelo kako je 2122 delegata osim što je biralo vodstvo stranke promijenilo Statut HDZ-a, te su kao jednu od stavki usvojili  “u članku 8. dodaje se stavak (4) Iznimno, osoba koja je isključena iz HDZ-a može postati član stranke odlukom    Predsjedništva HDZ-a uz prethodnu suglasnost Visokog časnog suda i pozitivno mišljenje mjerodavnog općinskog, područnog ili gradskog odbora HDZ-a i županijskog, odnosno Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba.

Nakon razgovora sa određenim utjecajnim HDZ-ovcima koji se nalaze na istaknutim funkcijama došao sam do spoznaja kako niti oni nisu znali da su za to glasali prilikom promjene Statuta HDZ-a, već su me upitali odakle mi taj podatak misleći da se to ima namjeru podvaliti u daljnjoj demokratizaciji HDZ-a. Nažalost to je već progurano upravo izaslanicima koji su došli glasati prema šalabahter demokraciji i uhvatiti što je bolju poziciju za sliku sa pokojim ministrom iz Karamarkove vlade ne znajući niti što su usvojili na temperaturi od plus 40 sa manjkom sjedalica u odnosu na ukupan boj izaslanika.

Stoga postavlja se pitanje tko nam je to nametnuo povratak isključenih poput Ivića Pašalića, Ive Sanadera i Jadranke Kosor iskoristivši Izborni sabor  za izmjene Statuta HDZ-a? Da li su izaslanici koji su usvojili ovaj članak uopće svjesni da su omogućili povratak Iviću Pašaliću sa optužnicom u Austriji, Jadranki Kosor koju bi se nakon izleta sa Ivom Josipovićem na listi “Naprijed Hrvatska” ponovno mogli vidjeti u HDZ-u, Ivu Sanadera koji se još bori protiv optužnica da ne završi u Remetincu, pa do Stipe Mesića i Josipa Manolića koji su svojevremeno izvršili puč u vrijeme Franje Tuđmana?

S obzirom da je omogućen povratak otpisanih sada mi je jasnija izjava Milijana Brkića kako je praksa izbacivanja bivših predsjednika postala prošlost jer bilo bi suludo izbaciti Tomislava Karamarka, a omogućen je povratak navedenim veličinama koji bi sutra u daljnjoj demokratizaciji stranke svi mogli sjediti u Predsjedništvu HDZ-a i donositi odluke gdje je prvi jednak među istima izmjenjujući se na kao predsjedavajući.

Uvjeren sam da ih sada upitate jednog po jednoga ne bi znali za što su glasali s obzirom da takvi dokumenti u suštini ne podijele od strane lokalnih lidera, već ih se dobije na samom Izbornom saboru prije izglasavanja, a možete se priupitati koliko je njih to uopće pogledalo i zamijetilo u danom trenutku.

Biti će zanimljivo vidjeti što će to predložiti radna skupina za izmjene stranačkog Statuta predvođena Milanom Kovačem kojima bi se ojačala stranačka tijela, a predsjednik stranke utvrdio kao “prvi među jednakima” što je pandan predsjedništvu SFRJ o čemu je pisao američki HDZ nakon što je Milijan Brkić izjavio kako predsjednik HDZ-a više neće biti “one man show”. Mada mi nije niti dan danas jasno što je to Tomislav Karamarko radio kao “one man show” jedino ako se pojedinci ne boje da im u budućnosti netko opet ne spomene borbu protiv korupcije, lustraciju, izbacivanja Josipa Broza Tita sa trgova i otvaranje državnog arhiva pa se to podrazumijevalo na izjavu zamjenika predsjednika HDZ-a.

Da u tome ima logike paralelu možemo povući sa spomenutim tijelom koje je započelo djelovati punim kapacitetom nakon smrti Josipa Broza Tita kao što se prilikom sahrane živog čovjeka u političkom smislu u liku i djelu Tomislava Karamarka, a sada već bivšeg predsjednika HDZ-a želi izjednačiti ovlasti prvoga među jednakima pod frazom kako bi svi snosili odgovornost kao da do sada cijelo predsjedništvo nije trebalo snositi odgovornost. Postavlja se pitanje da li je Andrej Plenković postao lutka na koncu u procesu daljnje demokratizacije prije nego li je postao predsjednik stranke ili je nekome za cilj postaviti u isto tijelo Jadranku Kosor, Ivića Pašalića, Vladimira Šeksa, Stipu Mesića, Ivu Sanadera sa sadašnjim članovima predsjedništva kako bi zadovoljili svoje taštine vladajući svaki od njih dva mjeseca rotirajući se između sebe kao što su to činili u bivšoj državi što je realno izvedivo ukoliko prođe takva odredba?

Možemo li očekivati da će daljnja demokratizacija Statuta HDZ-a ići u smjeru da se prema načelu jedan član – jedan glas biraju ostala tijela stranke, jer tada bi izbjegli da nam predsjednika kontroliraju oni koji su nametnuti šalabahter demokracijom iz čega je vidljivo da se ništa ne prepušta slučaju, već se otvara mogućnost da se prvome dogodi kao Tomislavu Karamarku. S obzirom da niti jedna stranka još ne bira prema na čelu jedan član – jedna glas preostala tijela stranke evo vam prijedloga koji je konstruktivan, a ujedno možete to primijeniti i na izborne liste pa nam neće biti na listama poslušnici koje ne želi niti vlastito članstvo što je ekvivalent sramoti sa par stotina glasova.

Ako ne želimo da nam stranka se raspadne poput predsjedništva SFRJ-a budući da ne možemo imati deset lidera prema izbornim jedinicama ukoliko to bude kriterij ili od jednog napraviti lutku na koncu, već mora postojati jedan koji će predvoditi ostale nećemo glasati za takvu izmjenu i dopunu Statuta. Također, za prijedlog bi dao da kada radna skupina predvođena Milanom Kovačom napravi nacrte prijedloga neka se izmjene u dopune Statuta predstave u sklopu otvorene javne rasprave na web stranici HDZ-a ili po županijama kako bi se mogli uključiti u raspravu svih 200.000 članova, jer tada bi to značilo da se stranka razvija u daljnjem procesu demokratizacije u punom smislu te riječi, a ne da nam se izmjene i dopune usvajaju se u kolovozu za vrijeme godišnjih odmora na motivacijskim saborima na plus 40 kada će se lokalni lideri truditi da uopće napune dvorane nakon rasula koje je proizvedeno pučem, novonastalim medijskim aferama poput “pozajmicama” i lošim rejtingom u medijima. Mišljenja sam da je u radnu skupinu potrebno staviti pravne stručnjake kako se ne bi dogodilo da nam u Časnom sudu sjede ljudi bez imalo morala koji prijete drugima grobovima ukoliko ih se još jednom prozove kao u prethodnom mandatu u Primorsko goranskoj županiji ili oni čiji se predmeti nalaze na DORH-u nakon što su kažnjavani od strane MUP-a.

Sanjin Baković/Hrvatsko nebo

 

Tags:

More Stories From Kolumne