Go to ...

Hrvatsko nebo

Dobro došli na portal Hrvatsko nebo! Zajedno možemo promijeniti sve! Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat!

RSS Feed

29. ožujka 2020.

” Dječak s Drine “


“……Četnici su očito imali slabu obavještajnu službu pa nisu znali za kretanje Crne Legije.Doznali bi tek kada bi im se približila,a onda bi se dali u paničan bijeg.Partizani pak imali su bolju obavještajnu službu:svoje agente u Sarajevu,koji su im već iz Sarajeva javili da je Crna legija krenula prema Drini.
Partizani su se tada počeli spremati i odlaziti-imali su naredbu da ne smiju ući u borbu s Crnom Legijom,jer ne bi nitko ostao živ,a partizani su i te kako sebe čuvali.Oni su išli u borbu samo ako su morali,a ako nisu morali,oni su borbu izbjegli i povukli se.

Priče o nekoj četverogodišnjoj partizanskoj nadljudskoj borbi o kojoj su naša djeca pedeset godina učila u školama,priča o nekoj “općenarodnoj revoluciji”,zaista su priče za školsku djecu.SVE JE BILO DRUKČIJE.

Trebalo je od naroda u istočnoj Bosni skupljati i zapisivati što se priča o Titu , Draži Mihajloviću, a što o Juri Francetiću i napisati knjigu.Bila bi to zanimljiva knjiga:
Tita nitko nije vidio,jer se skrivao,nikada nije išao među narod,a i kada je išao,bilo je to pod drugim imenom.Čak ni njegovi partizani nisu znali tko je on,kakav je,nisu ga poznavali pa ga nisu mogli ni prepoznati.
Ni Draže Mihajlović nije nikada išao među narod,a ni među četnike,krio se sa svojim štavom,tako da ni njega nitko nije vidio.

Jre Francetić išao je među narod.On je poznavao svakoga svog vojnika i vodio brigu o svakome pojedinom.Zalazio je u srpske i muslimanske kuće i razgovarao s običnim ljudima.Bio je normalan čovjek,duboko plemenit,uvijek nasmijan,a velik idealist.
Stara Kraljevina Jugoslavija Juru Francetića kao zagrebačkog studenta neprestano proganjala.Trpio je silna progonstva zbog svojih ideala i zato se dobrovoljno javio Poglavniku da bi osnovao jednu elitnu ustašku legiju koja će očistiti istočnu Bosnu od odmetnika.JureFrancetić bio je 1942.u Bosni popularniji i od Tita i od Draže Mihajlovića.Svi su o njemu pričali kao o velikom junaku iz davnih vremena,kao o nasljedniku hrvatskih velikana:Zrinskog i Frankopana,Šubića i Kvaternika….
Priče o Juri bile su fantastiče:da nije običan čovjek nego nadljudsko biće,da ga nitko ne može ni ubiti ni uhvatiti;da je neranjiv i da ga nijedan metak ne može pogoditi.Te legende o Juri Francetiću toliko su bile poprimile maha da je vođa partizana na Romaniji,Slaviša Vajner Čiča,morao održati svojim partizanima političku nastavu i dokazivati da je Jure Francetić običan čovjek i da ga može pogoditi svaki metak,samo valja dobro nanišaniti.

U narodu nije bilo kraja mašti,..(…)…i da Jure uvijek ide na prvu liniju,na čelu vojske,a onda za njim polete njegovi “Crnci” kao sokolovi.To unosi strah,paniku i metež među četnike i partizane,Sve ostavljaju i bježe……

Knjiga “Dječak s Drine” A.Baković  poglavlje 49.str.269,270

 

“Kako je nastala Crna Legija ?
Jure Francetić bio je 1941.u Sarajevu ustaški funcionar.U to vrijeme krajevi istočne Bosne već su postajali plijen četnika.Mislim da tada partizana ,osim nekoliko njih /Čiča na Romaniji/,nije ni bilo.
Partizani će doći s Prvom proleterskom krajem 1941.Jure Francetić tada je osnovao Crnu Legiju od mladih sarajevskih Ustaša,u kojoj su bili Hrvati,a po vjeri muslimani i katolici.Cjele ih jeseni uvježbavao i oni su njega silno zavoljeli.On je postao idol sarajevske ustaške mladeži.Geslo im je bilo :”Svi za jednog,a jedan za sve!”

Cijelo vrijeme u istočnoj Bosni bio je samo jedan ratnik za koga su svi i Srbi,i muslimani,i Hrvati bili uvjereni da je čist,hrabar,pravi ratnik,a to je bio Jure Francetić. Svi ostali bili su probisvjeti, zličinci i kukavice. Samo je istočan Bosna vidjela jednog biblijskog ratnika koji nije palio kuće i sela, nije ubijao djecu i žene, nego samo ganjao naoružane odmetnike.
Osnovavši Crnu Legiju-a to je bila vojska kakvu Hrvatska još nikad dotada nije imala, krenuo je već početkom 1942.prema Romaniji,sjedištu i partizanskih i četničkih gerilaca.Tako je prve okršaje vodio još po snijegu.Četnici nisu mogli doći k sebi ,tko su ti “crni đavli”koji ne znaju za povlačenje,za strah,ni za strah od smrti,koji znaju samo za naredbu juriš.Da,bijahu to “Crnci” Jure Francetića.

Zašto su dobili ime “Crnci”?Kada je Jure Francetić osnivao svoju legiju, pričalo se,tražio je za njih odore i nije našao,čekao ih je iz Zagreba i nije dobio.Onda su u Sarajevu u nekom skladištu našli golemu količinu crne tkanine,i to je bilo dovoljno da se svim borcima sašiju odore.Ujesen 1941.svi su sarajevski krojači imali pune ruke posla i puno zaradili-šivajući odore Crne Legije.Po crnim uniformama dobili su naziv Crna Legija.Šteta što ih nitko nije nazvao “viteška legija”,jer su doista bili vitezovi,vojnici mira,reda i sigurnog života za sve…..(…)….

Pogrešno su mnogi mislili da je Crna legija bila sastavljena od Hercegovaca.Ne,ona je bila sastavljena od sarajevske mladeži,i to da iznenađenje bude veće,polovina bijahu muslimani s Bistrika,sa Širokače,sa Kovača i istočne Bosne,a druga polovica katolici iz Sarajeva i šire Bosne,a podrazumjevalo se,dakako, da se među njima našao i poneki Hercegovac…..

Knjiga “Dječak s Drine” A.Baković  poglavlje 49.str.272,273

Uredio : Željko S.     http://hrvatskonebo.org/

More Stories From Nekategorizirano