CODEX MORALIS CROATICUM Mile Prpa: Pardon, istina ima prednost!

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

 

Pardon, istina ima prednost! – Klanjamo se Izvoru života, a pijetet iskazujemo onima čiji je život nasilno prekinut, od strane onih koji se ne klanjaju Izvoru života! Taj pijetet je još i dublji ukoliko se radi o nevinoj žrtvi, ili žrtvi koja je pala za ideale vjere, ideale slobode, ideale pravednosti, ideale poštenja, dobrote i ideale Istine! U povijesti ljudske civilizacije bilo je bezbroj humanista, svetaca, mislilaca, pravednika koji su dobro znali da svi ovi navedeni ideali su mogući samo ako njihovi temelji počivaju na Istini. Istina će nas osloboditi! Ili Ja sam Put, Istina i Život! Kazao je Krist kojeg do sada još nitko nije pobijedio. Njegova Istina pokazala se jačom i od svih mogućih političkih režima i od svih mogućih državnih vlasti i njihovih vlastodržaca zajedno.

Tamo gdje nema Istine, Put je kratak, i vodi do stratišta, do Smrti!

Nije istina ono što deklariraju pobjednici u nekom ratu. Nije istina ni ono što potiho šapću poraženi u tom istom ratu. Istina je samo ono što se stvarno dogodilo. Istina je ono što kaže – Vremenski sudac pravde koji pravedno sudi! Jer Istina uvijek ima zadnju riječ pa makar ponekad kasnila i stotinama godina.

A u povijesti svijeta još se nije rodio tko bi trajno zaustavio Istinu. Istina je uvijek zadnji i trijumfalni pobjednik! Kao što mi, današnji suvremeni ljudi, nemamo ni najmanjeg razloga da ne bismo na pr. za cjelokupno razdoblje trajanja Rimskog Carstva utvrdili sve istinito o tome Carstvu. Doista nemamo niti najmanje razloga da čak i najmanju sitnicu prikažemo drugačije od onoga kako se stvarno zbilo. Ako bi to netko napravio, od strane stručnjaka poznavatelja tog vremena, bio bi izložen kritici kao neznalica ili neistinoljubiv povijesni istraživač.

A biti neistinoljubiv, znači ne uvažavati tekovine mukotrpnog truda kroz povijest – povijest religija, filozofija, pa i brojnih zakonodavstava da pouče ljude da više ne čine zločine! Taj trud je zaista kroz povijest ljudske civilizacije impresivan, a rezultat je još daleko ispod svake razine zadovoljavajućeg.

VIŠE NA STRANICI 

https://hrvatskonebo.org/CodexmoralisCroaticum/2020/07/07/codex-moralis-croaticum-mile-prpa-pardon-istina-ima-prednost/

Mile Prpa/CODEX MORALIS CROATICUM/Hrvatsko nebo

Odgovori