CODEX MORALIS CROATICUM Mile Prpa: Hrvatska i njeni susjedi

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

Odnos Hrvatske i BiH

– Počesto se čuje da je BiH druga domovina hrvatskog naroda, a time se ne niječe da je istovremeno domovina još dva druga naroda. Ta tvrdnja stoji u cijelosti, a poglavito ako se ima u vidu povijesni kontekst da je nekad prije dolaska Osmanlija, BiH bila dominantno katolička zemlja, u kojoj je bila manjinska u brojevnom smislu tzv. Kristijanska crkva tj. živjeli su uz katolike i oni koje su se nazivali Kristjani ili Patareni, a neki su se nazivali i – Bogumili. Tada je Bosna bila Hrvatsko vazalno kraljevstvo.

Prema istraživanju povjesničara fra Andrije Zidruma Osmanlije su u Bosni porušili 464 katoličke crkve i 48 samostana, kad su prije 550 godina provalili u visoko dominantnu katoličku Bosnu i proveli nasilno islamiziranje katolika. (Prema procjenama tada je u Bosni bilo oko 800.000 stanovnika, od toga 80.000 Kristjana i 50.000 pravoslavnih.)

“Sve je to bilo dobro smišljeno. Da se Bosansko Kraljevstvo nikad više ne bi obnovilo, ubili su bosanskoga katoličkog kralja Stjepana Tomaševića, pobili sve visoko bosansko plemstvo, a njihovu djecu odveli u Carigrad i obratili na islam. Zameli su trag Bosni sve do novijih vremena. Nije to bio slučaj samo u Bosni, nego u svim krajevima koje su osvojili Osmanlije, koji su svojedobno pokrivali oko 40 suvremenih država.” (Fra Andrija Zidrum)

Prije provale Osmanlija Bosnom su vladali katolički vladari Kulin ban, kralj Tvrtko, kralj Stjepan Tomašević i dr.

Dakle, obzirom na povijesno stopostotno kršćansko predotomansko podrijetlo stanovništva u Bosni i Hercegovini, a također i zemljopisni smještaj RH i RBiH koje su sljubljene jedna u drugu, pa je za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu najbolje i najljepše reći da su to dvije sestrinske države i tako se uzajamno i odnositi pomažući se kao dvije dobre međusobno voljene sestre. Mi smo izišli iz iz istih korijena i iz iste povijesti koja je bila više tragična nego sretna. I zato smo sestrinske zemlje i u zlu i u dobru.

Svaki narod bi trebao dobro prokopati po svojim korijenima,
i proučiti svoje podrijetlo, i odbijati sve ono što mu je kroz
povijest nametnuto silom kao kulturna, vjerska ili neka
druga duhovna tekovina

Više na stranici CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)

https://hrvatskonebo.com/CodexmoralisCroaticum/2018/09/15/codex-moralis-croaticum-mile-prpa-hrvatska-i-njeni-susjedi/

CODEX MORALIS CROATICUM/Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)