CODEX MORALIS CROATICUM Mile Prpa: Hrvatska i Europska Unija, Hrvatska i NATO

CODEX MORALIS CROATICUM Mile Prpa: Hrvatska i Europska Unija, Hrvatska i NATO

 

Hrvatska i Europska Unija!

– Ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju kao njena 28 članica, svakako je trebao biti prijelomni događaj u hrvatskoj povijesti. Možda tako bude u budućnosti, ali već je prošlo godinu i pol dana da Hrvatska, njeni građani, njeno gospodarstvo taj ulazak gotovo ni u čemu nisu osjetili, osim djelomično u sukobu aktualne lijeve vlasti s Europskom Unijom po pojedinim pitanjima (lex Perković i sl.) i po plaćanju visoke članarine za članstvo u njoj. U svakom slučaju, glavni krivac za tako ponašanje je trenutna aktualna lijeva vlast u Hrvatskoj, koja se gotovo u cijelosti okrenula u drugom pravcu – prema regiji i jugonostalgiji.

Za ljubav je potrebno dvoje, ili ako nema ljubavi tada treba postojati makar uzajamni interes. Ni taj dio u Hrvatskoj nije zaživio. Od negativnh utjecaja ulaska u EU treba istaći da je otpočeo proces iseljenja stanovništva iz Hrvatske

No, u svakom slučaju, od budućih vlada, Hrvatska kao država i cijeli njen narod očekuju pozitivni preokret u odnosu prema EU. Tamo doista postoje velike mogućnosti, a sve velike mogućnosti same po sebi nisu dovoljne ako jedna strana iz tog saveza nije sposobna ili nije voljna potruditi se da te mogućnosti i realizira.

Kakva nas sudbina čeka u Europskoj Uniji? Na to pitanje nije teško odgovoriti – dijelit ćemo njenu sudbinu u njenom eventualnom posrnuću, a u njenom blagostanju za pripadajući dio svog kolača trebat ćemo se i te kako boriti. Pri tome trebamo uvijek nastojati ostati svoj na svome i ono što je naše da ostane i dalje naše, a ono što je zajedničko budimo sretni da ne bude protiv nas ili barem nama na štetu.

Već godinu i pol dana ravnopravnog članstva Hrvatske u EU daju nam naslutiti da stvari ne kreću putem dobra. Počeo je masovni odlazak mladih stručnjaka, ali i radnika iz Hrvatske, čak je počelo iseljavanje hrvatskog stanovništva iz Hrvatske u smjeru EU, ali nažalost i u smjeru dalekih prekooceanskih zemalja.

Sredstva iz EU fondova povlače se rijetko ili nikako, kao da tome nismo dorasli. Vlast nam lažno prikazuje dobitak tih sredstava ili sredstava što nas čekaju narednih nekoliko godina, a da u tu kalkulaciju ne uključuju odbijanje od njihovog ukupnog iznosa – iznos uplate članarine koju svake godine moramo platiti kao i dodatno plaćanje ne malih drugih pratećih obveza. Između ukupnog primitka sredstava iz EU fondova i iznosa uplaćene članarine gotovo da i nema razlike. Tko je bio u pravu eufili ili euskeptici. Čini mi se da se istina sve više priklanja euskepticima.

Uskoro bi trebalo nastupiti i vrijeme rasporeda brojnih azilanata na sve države, EU članice, što znači da i Hrvatsku čeka veliki priliv azilanata, prvenstveno iz arapskih zemalja, azijata i sl. Ne posrći, Lijepa naša, na putovima lažne nade…! Najčešće sami političari dovedu svoj vlastiti narod u beznadnu situaciju.

Najčešće sami političari dovedu svoj vlastiti narod
u beznadnu situaciju.
Svi bi htjeli biti političari i uživat blagodati politike,
pri tome ne mareći za narod.

Hrvatska i njeno članstvo u NATO savezu

 – Ulaskom Hrvatske u NATO savez njena siguronosna pozicija znatno se poboljšala. Za mali narod od izuzetne važnosti je biti članom jednog tako velikog svjetskog vjnog saveza u kojem se nalaze velike demokratski orijentirane, i gospodarski vrlo razvijene zemlje.

Je li NATO Hrvatskoj jamac njene slobode? Na to pitanje nipošto se ne bi ni moglo ni smjelo negativno odgovoriti. Hrvatskoj još uvijek s Istoka prijeti opasnost, već samo ta činjenica je dovoljna za trajno članstvo u NATO-u, a da se o drugim prednostima i ne govori. Zasada su naše hrvatske oružane snage uključene u njihove akcije u logističkom smislu na nekoliko područja u svijetu.

Međutim, za sigurnost jednog naroda i njegove države to nije dovoljno, Hrvatska treba imati dobro ustrojene svoje vlastite oružane formacije kao najčvršći jamac svoje slobode.

U budućnosti sudjelovanje hrvatskih oružanih snaga, makar u malim formacijama, u sastavu NATO saveza u oružanim akcijama teško će se moći izbjeći, a poglavito dođe li do ratova većih razmjera. U takvim situacijama, gdje bi mogla prijetiti i opasnost rata na samom hrvatskom tlu, ako već moramo ginuti bolje je da ginemo u stranim zemljama, nego da ginemo u vlastitoj domovini, ako time možemo izbjeći rat na tlu svoje domovine.

Povijest je pokazala da mali narodi opstaju samo ukoliko su u savezu s velikim ali demokratskim narodima u svijetu. Savezi malog naroda sa zemljama s totalitarističkim režimima uvijek su vrlo opasni za sam narod i državu.

Moć oružja nije toliko zastrašujuća
koliko karakter ljudi
koji su ga hladnokrvno spremni upotrijebiti

 

CODEX MORALIS CROATICUM/Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Komentari

komentara