CODEX MORALIS CROATICUM Mile Prpa: Hrvatska i njena nezavisnost

Vrijeme:1 min, 0 sec

 

Hrvatska i njena nezavisnost

 – Dok sam čitao  knjigu Blaženi Alojzije Stepinac i Hrvatska država – (tiskana u privatnoj nakladi autora I.G.) nisam se mogao  oteti dojmu u kolikoj je mjeri bio surov napad na svaku ideju hrvatske državnosti tijekom dvadesetog stoljeća. Taj napad je bio i izvana i iznutra, i s boka – zdesna i slijeva, od Banovine Hrvatske pa sve do današnje Republike Hrvatske. Ne mogu se oteti dojmu u kolikoj mjeri je bilo nejedinstvo unutar hrvatskog nacionalnog korpusa, pa ne samo nejedinstvo već i pravo međusobno neprijateljstvo, sve usmjereno u pravcu da se onemogući bilo kakav oblik nezavisnosti, pa i one najmanje nekakve autonomne Hrvatske unutar Jugoslavije.

Bilo kakvu hrvatsku državu smatralo se unaprijed kao Magnum crimen, protiv koje su dopuštene sve vrste borbe i to svim mogućim dopuštenim i nedopuštenim raspoloživim sredstvima, radi uništenja i potpunog zatiranja svake njene ideje u samome začetku. A svaki udar na hrvatsku samostalnost istovremeno je značio i udar na njeno katoličanstvo, kao duhovni okvir i temelj njene stoljetne opstojnosti.

…..Više na stranici CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)

https://hrvatskonebo.com/CodexmoralisCroaticum/2018/08/16/codex-moralis-croaticum-mile-prpa-hrvatska-i-njena-nezavisnost/

CODEX MORALIS CROATICUM/Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori