CODEX MORALIS CROATICUM Mile Prpa: Neki prijelomni sudbonosni trenutci u hrvatskoj povijesti

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Neki prijelomni sudbonosni trenutci u hrvatskoj povijesti

– Svaki narod, neki više, neki manje, ima svoje prijelomnice ili sudbonosne trenutke u svojoj povijesti, u kojima je došlo do naglog preokreta na bolje ili lošije, ali više nikada nije bilo isto. Takve trenutke imali smo i mi Hrvati više puta u svojoj povijesti. Upravo se i ovog momenta nalazimo u sudbonosnom trenutku izbora predsjednika RH, koji ovaj puta nije izbor između dvije osobe, već izbor između dvije koncepcije koje su ideološki i moralno suprotstavljene i povući će velike promjene nabolje ili na lošije, ovisno koja će koncepcija pobjediti.

Glas razbora ne umire, njegova jeka se odbija o zvijezde.

. Smrt kralja Petra Svačića 1097.

– Kralj Petar Svačić stolovao je u Kninu i pretpostavlja se da je u njegovoj vlasti bila stara jezgra hrvatske države, znači bez dalmatinskih gradova i područja između Save i Drave. Zasigurno nikad nije okrunjen za kralja, jer se kruna Zvonimirova nalazila u rukama splitskog nadbiskupa Lovre koji je umro 1099. godine.

Nakon smrti ugarskog kralja 1095. godine, na njegovo prijestolje dolazi Ladislavov najstariji sinovac Koloman, koji je nakon pomirbe sa papom Urbanom II krenuo u vojni pohod na Hrvatsku.Krajem travnja odnosno početkom svibnja 1097. godine na sjevernom podnožju Gvozda došlo je do bitke, u kojoj je kralj Petar izgubio život na ratištu, i tako ostao zapamćen kao posljednji hrvatski kralj “narodne krvi”. U spomen nesretnog hrvatskog junaka planina do tada nazivana Gvozd, naziva se Petrov gvozd odnosno Petrova gora.

Bitka na Gvozdu bila je hrvatsko-ugarski oružani sukob koji se vodio 1097. godine na gori Gvozdu između hrvatske vojske predvođene kraljem Petrom Svačićem i ugarskih snaga pod zapovjedništvom kralja Kolomana Arpadovića. Do bitke je došlo uslijed zaoštravanja dinastičke krize nakon smrti Stjepana II. posljednjeg hrvatskog kralja iz dinastije Trpimirovića (sama kriza započela je nekoliko godina ranije, kada je 1089. umro kralj Dmitar Zvonimir), te ugarskog polaganja prava na hrvatsku krunu.

Nakon tog događaja Hrvatska je zapravo vojno poražena i vlast Mađara nad Hrvatskom praktički uspostavljena je silom, pa su bili stvoreni svi preduvjeti da je Hrvatska, da bi opstala, morala prihvatiti Pacta conventu.

U malom narodu više je demokrat
krajnji desničar i nacionalist,
nego u velikom narodu političar koji primjenjuje pravo jačeg,
u aparatu vlasti,
pa makar slovio i kao najveći demokrat.

…….Više na stranici: CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)

https://hrvatskonebo.com/CodexmoralisCroaticum/2018/06/23/codex-moralis-croaticum-mile-prpa-neki-prijelomni-sudbonosni-trenutci-u-hrvatskoj-povijesti/

CODEX MORALIS CROATICUM/Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)