CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks) Mile Prpa: Godina 1941. i uspostava NDH.

Vrijeme:3 min, 9 sec

 

Godina 1941. i uspostava NDH.

 – Riječ je svakako o prijelomnoj godini kad je hrvatski narod ustao i euforično prihvatio stvaranje nezavisne države, a poslije se u jugoslavenskoj historiografiji lažno prikazivalo da je to bilo prioritetno uz pomoć i pod pokroviteljstvom Hitlerove Njemačke, a time su pred svjetskom javnošću smjestili hrvatski narod pod fašizam.

Što je povijesno vrlo upitno, jer Hrvatski narod je iskoristio povijesni trenutak pada Kraljevine Jugoslavije i pokušao uspostaviti svoju političku i državnu samostalnost i slobodu od tiranije dinastije Karađorđevića. Hrvatski narod tada nije zanimao nikakav fašizam i nacizam već samo sloboda.

O tome svjedoči Govor nadbiskupa zagrebačkog kardinala Alojzija Stepinca na glavnoj raspravi montiranog sudskog postupka u Zagrebu dne 3. listopada 1946.,

„Hrvatski se narod plebiscitarno izjasnio za hrvatsku državu i ja bih bio ništarija, kad ne bih osjetio bilo hrvatskog naroda, koji je bio rob u bivšoj Jugoslaviji. “

„Rekao sam: Hrvatima se nije dozvoljavalo da napreduju u vojsci ili da uđu u diplomaciju osim da promijene vjeru ili ožene inovjerku. Tu je faktična baza i pozadina mojih poslanica i propovijedi. I to sam govorio o pravu hrvatskog naroda na slobodu i nezavisnost, sve je u skladu s osnovnim principima saveznika istaknutim u Jalti i u Atlantskoj povelji. Ako prema ovim zaključcima svaki narod ima pravo na svoju nezavisnost, zašto bi se to onda branilo samo hrvatskom”

Ali nažalost to je sve bilo u uvjetima Hitlerove dominacije Europom, i velikog uspona komunizma pa NDH nije imala nikakve mogućnosti pridružiti se demokratskim državama Europe i Sjedinjenim američkim državama.

Uspostava hrvatske države naišla je na veliki otpor jugokomunista, Srba, a jednim dijelom i hrvatskog naroda, a koja se u uvjetima Drugog svjetskog rata, ratnih stradanja u Europi i većem dijelu svijeta nije uspjela učvrstiti. Premda do sredine svibnja 1945. g. njena vojska nije bila poražena, ali je izgubila državni teritorij i povukla se s mnoštvom hrvatskog puka preko Slovenije prema zapadu, ali i u tome nije uspjela. Predajom savezicima isporučena je na milost i nemilost Titovim komunistima i partizanima (u čijem sastavu je bilo i mnoštvo četnika preobučenih u partizanske uniforme) gdje je došlo do silnog stradanja vojske i naroda i do masovnih pokolja što je imalo karakter pravog genocida nad Hrvatima.

To je bila daleko najteža tragedija u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda.

Možemo postaviti i hipotetsko pitanje, što bi bilo s Hrvatima za vrijeme Drugog svjetskog rata da ustaše nisu osnovale NDH? Mislim da bi sve opet završilo tragično jer je u Beogradu genocid nad Hrvatima planiran i pripreman godinama prije početka rata. Najvjerojatnije bi genocid otpočeo već na samom početku rata.

To se može ilustrirati činjenicom da je nekoliko godina prije beogradska kraljevska vlast naredila u Hrvatskoj i BiH da svi seljaci trebaju na svojim imanjima i okolici vlastima prijaviti jame koje se eventualno nalaze na njihovim posjedima, jer tobož da su se pojavile otrovne mušice koje treba uništavati. Ali te su im jame trebale poslužiti za planirani genocid, što se u konačnici i dogodilo u aranžmanu jugokomunista kad su te jame poslužile za bacanje živih i ubijenih Hrvata u njihova grotla. Također, u pokušaju mobilizacije u travanjskom napadu Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju, hrvatskim rezervistima koji su bili mobilizirani u pravilu nisu davali u ruke nikakvo oružje.

Odnosima prema povijesti NDH treba pristupati isključivo znanstveno, a nikako emocionalno. To znači razdvojiti istinu od neistine, laž od istinoljubivosti i kao objektivan, nepristran istraživač razotkriti i utvrditi gole činjenice u sklopu i okviru dadašnjih događanja u svjetskoj povijesti toga vremena. Danas postoji dovoljan vremenski odmak od tog vremena i nema niti najmanjeg razloga da u tome istraživanju ne budemo istinoljubivi. Istinoljubivi upravo onako kao da istražujemo povijest Rimskog Carstva.

Kad se zlo useli u nečiju dušu, to je poput slona
kad uđe u ljekarnu i u njoj sve uneredi.

 

CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)/ Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)