CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks) Mile Prpa: Ne smijemo se sramiti svoje prošlosti

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

Zdravo i nezdravo domoljublje

– Postoji zdravo i nezdravo domoljublje. Zdravo je dotle dok se svojim dičiš, a tuđe poštuješ, ili ga barem ne diraš – ni djelima ni riječima. Čim se prijeđe ta granica više se i ne radi o domoljublju, a poglavito ako je riječ o neprimjernom ponašanju dijela publike na javnim nastupima, sportskim natjecanjima i sl.

Najviši stupanj domoljublja su dobra djela, velika ostvarenja, bilo u umjetnosti, kulturi, znanosti, sportu, ali i dobra djela plemenitosti, dobrote, humanosti, djela milosrđa i sl. Onaj tko ne može načiniti veliko djelo, neka učini dobro djelo. Dakle sve ono što se napravi za dobrobit ljudi jeste istovremeno i čin domoljublja prema svome narodu i prema svojoj domovini.

Mi, kao malobrojan narod, koji se još uvijek bori da dobije i učvrsti u slobodi svoje mjesto pod suncem, trebamo njegovati domoljublje i to u svim njegovim mogućim dobronamjernim oblicima i manifestacijama. Preduvjet svakog domoljublja je zagovarati jedinstvo cjelokupnog hrvatskog nacionalnoga korpusa.

Ne boj se svoje sjene, ona te prati samo po danu i po svjetlu.
Čuvaj se one sjene koja pada na tvoju savjest i koja te prati u tami.

 

………Više na stranici CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)

 

https://hrvatskonebo.com/CodexmoralisCroaticum/2018/03/28/codex-moralis-croaticum-hrvatski-moralni-kodeks-mile-prpa-ne-smijemo-se-sramiti-svoje-proslosti/

 

CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)/ Mile Prpa/Hrvatsko nebo

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)