CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks) Mile Prpa: Čistoća hrvatskog jezika u udžbenicima, medijima, posebno na radiju i TV – Učimo svoju djecu domoljublju

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Učimo svoju djecu domoljublju

– Narodna izreka glasi – da se nitko nije sa znanjem rodio. Uči se igra, uči se čitati i pisati, uči se profesija, uči se vjera, uči se sve, pa je potrebno našu djecu učiti i domoljublju, onom zdravom domoljublju koje nije ni šovinizam, ni ekstremni nacionalizam, već samo želja za stvaranje dobrobiti svom vlastitom narodu.

Učiti djecu kako nije dobro mrziti. Što znači da ljubav prema svome narodu i državi nije istovremeno i mržnja naspram drugih naroda ili njihovih nacionalnih manjina u našoj domovini. Postoje narodi koji ne mrze svoje susjedne narode ali ipak kad im se pruži prilika pokušavaju se domoći njihove imovine ili teritorija. Ali postoje i narodi koji druge narode mentalno mrze, takvi će i svako domoljublje u drugom narodu proglašavati za fašizam i sl. Hrvatska se suočava i s takvim stanjem.

Tim i više trebamo odgajati našu djecu i od malih nogu učiti ih domoljublju ali onom zdravom. Treba ih poučavati na vrlo popularan način o našoj povijesti, velikim junacima, velikim mučenicima. Treba im ukazivati da je narod jedna obitelj kao i svaka druga obitelj, ali je narod velika obitelj. Podučavati ih posebno da je opći interes uvijek ispred osobnog, da je žrtvovanje za domovinu dužnost ispred svake druge dužnosti ako je domovina u opasnosti. U tu svrhu trebalo bi napraviti prigodan program, koji bi se izveo na početku svake školske godine. Također na početku školske godine pred svim učenicima škole i školskim osobljem obaviti svečano podizanje hrvatskog barjaka uz intoniranje hrvatske himne.

Narod koji ne proučava svoju povijest ne zna ni upravljati
svojom budućnosti. Narod koji lažira ili prešućuje svoju povijest
nije dostojan budućnosti.

……..Više na stranici CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks) 

 

https://hrvatskonebo.com/CodexmoralisCroaticum/2018/03/05/codex-moralis-croaticum-hrvatski-moralni-kodeks-mile-prpa-cistoca-hrvatskog-jezika-u-udzbenicima-medijima-posebno-na-radiju-i-tv-ucimo-svoju-djecu-domoljublju/

 

CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)/ Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)