CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks) Mile Prpa: Povijesni udžbenici, jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske

Vrijeme:2 min, 23 sec

 

Povijesni udžbenici i njihov sadržaj

– Za odgoj djece ništa nije toliko značajno kao da svako školsko dijete spozna samoga sebe i u prostoru i u vremenu, a to znači da dijete formira čvrst karakter koji će ga voditi kroz njegov cijeli život. Kao što svi imamo svoju vlastitu osobnu povijest, tako i svi kao skup, kao nacionalni korpus imamo i svoju skupnu povijest, a to se zove povijest naroda. Tko smo, što smo, kako smo živjeli dugi niz generacija, to je povijest koja se izučava iz povijesnih udžbenika. I zato nam nije i ne smije biti svejedno tko će pisati našu povijest i tko će je predavati našim učenicima. Ako se u narodu stvori kriva slika o njegovoj povijesti, a povijest je temelj za budućnost, i ta budućnost će krenuti krivo jer se nalazi na krivim temeljima. Izuzetno je važno da naši mladi naraštraji saznaju što više o povijesti svoga naroda. Jugokomunistička i velikosrpska historiografija temelje se na lažima ili poluistinama, a naročito u dijelu hrvatske historiografije. Po pitanju Hrvatske i Hrvata i njihove povijesti ta historiografija je vrlo podmukla i neiskrena. Zato udžbenike naše povijesti trebaju pisati eksperti za povijest a istovremeno i veliki domoljubi.

Nitko tako olako ne prepušta sudbinu naroda kao
nedozreo i neodgovoran političar.

Dijaspora – čuvati nacionalnih identitet

– Postoje dijaspore nekih naroda koji ni pod koju cijenu ne žele izgubiti svoj nacionalni identitet. Ali isto tako postoje dijaspore drugih naroda koje se vrlo brzo asimiliraju s matičnim narodom. Brzo zaborave svoj materinji jezik, a gubitkom jezika gubi se i izvorna kultura. Hrvatska dijaspora je negdje između ta dva ekstrema. Hrvatska dijaspora predstavlja čvrsto tkivo jednog te istog nacionalnog hrvatskog korpusa. Ona je Domovini predragocjena, kao i njoj Domovina Hrvatska. Nažalost, zahvaljujući odnarođenim politikama kroz noviju povijest, ali i za vrijeme hrvatske samostalnosti – veze s dijasporom umjesto da se na svakom koraku šire, one se naprosto sužavaju. To posebno pridonosi gubitku nacionalnog identiteta, zaboravljanju materinskog jezika i sl.

 Postoje brojni načini kako održavati veze između Domovine i dijaspore, a poglavito danas u vrijeme moderne tehnologije, telekomunikacija, Interneta i sl. Treba postojati samo dobra volja ponajprije na domovinskoj strani. Hrvate cijeloga svijeta, u duhovnom smislu treba pozvati na okup. Kao etnos ne smijemo se rastočiti, rasuti, biti bez poveznica, biti bez nacionalnog vodstva, biti izgubljeni u vremenu i prostoru. Ovaj Codex neka nam bude temelj za duhovno okupljanje cjelokupnog hrvatskog etnosa u svijetu. Kad se duhovno ujedinimo, bez obzira tko kojim jezikom govori i bez obzira u kojoj zemlji tko živi, postat ćemo jedna respektabilna duhovna i moralna, ali i nacionalna snaga.

Sloboda naroda se najčešće gubi zbog
zabluda njegovih političara.

Više na stranici CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)   

https://hrvatskonebo.com/CodexmoralisCroaticum/2018/02/20/codex-moralis-croaticum-hrvatski-moralni-kodeks-mile-prpa-povijesni-udzbenici-jedinstvo-domovinske-i-iseljene-hrvatske/

 

CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)/Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)