CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks) Mile Prpa: Hrvati i Holokaust

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Hrvati i Holokaust

– Povijest dvadesetog stoljeća kretala se u dva pravca, jedan pravac je bio silni i dotad neviđeni tehnološki razvoj, sve do svemirskih programa. No, s druge strane dvadeseto stoljeće je bilo i stoljeće najvećih i nezamislivih stradanja u cijeloj povijesti ljudske civilizacije. U milijunima su stradali brojni narodi, a po kategoriji genocidnosti kao žrtva prednjače Židovi. Zašto Židovi? Židovi koji su bili rasijani po svijetu, a najviše po Europi nisu imali ni svoje države, ni svoje vojske, pače ni svoje domovine. Narod koji je dao neizmjeran doprinos civilizaciji u kulturi i znanosti. Pokušao sam desecima godina odgonetnuti – zašto Židovi? ali odgovor na to pitanje nisam mogao pronaći, zadirući u brojna područja filozofije i psihologije, pa čak i eshatologije.

U njihovom stradanju umočene prste imaju mnogi narodi Europe koji su bili na neki način pokriveni Hitlerovom čizmom, pa djelomično i mi Hrvati. Holokaust je u svijetu bio vrhunac antisemitizma. Holokaustom nije prestao antisemitizam. Ali za nas Hrvate se ne može reći da smo antisemiti, danas antisemitizma u Hrvatskoj nema niti u najmanjim tragovima, ali ga nikad nije bilo ni prije Drugog svjetskog rata, osim za samoga rata kada je više nametnut od sila osovine u čijem smo se okrilju stjecajem političkih i geopolitičkih okolnosti našli. Kao narod žalimo za svakom žrtvom, a posebno i za žrtvom iz redova židovskog naroda i odajemo im najviši i najdublji pijetet.

I danas se antisemitizam lažno prikazuje i pripisuje hrvatskom narodu od strane političkih protivnika postojanja hrvatske države iznutra i izvana. Najviše se to pripisuje od strane komunista ili onih koji sada sebe nazivaju antifašistima. Zato ću iznijeti, više na razini simbola, neke povijesne činjenice.

U vrijeme NDH srušena je samo jedna sinagoga i to ona u Zagrebu, to je od tadašnjih vlasti dosta nevoljko učinjeno i mjesecima su je polako rušili, misleći da bi se u međuvremenu politička situacija odnosa prema Židovima mogla popraviti……….

Više na stranici

 

https://hrvatskonebo.com/CodexmoralisCroaticum/2018/02/01/codex-moralis-croaticum-hrvatski-moralni-kodeks-mile-prpa-hrvati-i-holokaust/

 

CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)/Mile Prpa/Hrvatsko nebo

One thought on “CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks) Mile Prpa: Hrvati i Holokaust

  1. Više od 1.400 židova bilo je u ustašama, više od 1.500 ustaša bilo je oženjeno Židovkama, a i supruga dr-a Ante Pavelića je židovskog podrijetla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)