CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)/Mile Prpa: Pravni i drugi temelji nezavisnosti naroda

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

Pravni i drugi temelji nezavisnosti naroda

„Dok je jedan narod prisiljen da se pokorava i dok se pokorava, on čini dobro, ali čim može da zbaci svoj jaram i zbaci ga, on čini još bolje, jer povrativši svoju slobodu na osnovu onog istog prava na temelju kojeg mu je i oduzeta, ili je on bio u pravu da je povrati ili drugi nisu bili u pravu da mu je oduzmu” (Tako je govorio veliki francuski filozoif Jean-Jacques Rousseau u svom čuvenom Društvenom dogovoru.)

Ova filozofska misao iz doba francuskog racionalizma – treba svakom Hrvatu i svakom hrvatskom državljanu biti osobni i nacionalni – credo! Ona je molitva, ali je istovremeno i nukleus filozofije svakog oslobođenja naroda.

Sloboda pripada svim živim bićima, svakom čovjeku, svakoj obitelji, svakoj zajednici, a posebno i svakom narodu. Nikakav i ničiji pravni akt narodu ne može dati slobodu, jer sloboda je iskonsko prirodno pravo svakog naroda, kao što puž iskonski ima poravo na svoju kućicu, tako svaki narod bio mali, bio veliki ima pravo i na svoju državu. I nitko nikakvim pravnim aktom ne smije nekom narodu oduzeti slobodu. Takav pravni akt je nevažeći. Nikakvim pravnim aktom se ne može ukinuti prirodno pravo.

Nekim pravnim aktom to se narodu ne može dati, već se tim aktom to može samo potvrditi i priznati mu to prirodno pravo u smislu da mu se ne osporava. Tako, ni hrvatski Ustav pozivajući se u preambuli na različite povijesne odluke, hrvatskom narodu ne daje pravo na nezavisnost, jer to je prirodno pravo kojeg svaki narod ima od trena kad se formirao kao posebna nacionalna zajednica. To je isto kao da se nekome priznaje pravo na zrak koji udiše ili na sjaj sunca koje ga grije.

Svaki narod koji nema slobodu je kolektivni sužanj,
ali i svaki njegov pripadnik ponaosob!

……Više na stranici CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)

https://hrvatskonebo.com/CodexmoralisCroaticum/2017/11/30/codex-moralis-croaticum-hrvatski-moralni-kodeks-mile-prpa-pravni-i-drugi-temelji-nezavisnosti-naroda/

CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)/Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)