BRZA CESTA Kako će se Mostar preko Širokog Brijega spojiti s hrvatskom autocestom

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

 

Izgradnjom ove brze ceste prostor zapadne Hercegovine spojit će na svojem istočnom dijelu s autocestom na koridoru Vc i to na dvije lokacije

Sjeverni dio

S druge strane dionica Mostar sjever – Polog dužine je 20,3 km te počinje od čvorišta autoceste na Koridoru Vc Mostar sjever. U nastavku trasa ide sjevernim dijelom iznad zone deponije otpada Uborak, te sjeverno od industrijske zone Gajevi. Dalje trasa prelazi preko magistralne ceste M17, gdje je projektirano čvorište / kružni tok na magistralnoj cesti s niveletom brze ceste iznad kružnog toka. Trasa u nastavku nakon nasipa prelazi rijeku Neretvu mostom i preko lokalne ceste i željezničke pruge. Kako bi se svladala teška konfiguracija terena u nastavku trase projektiran je vijadukt Raštani, tunel, vijadukt Orlovac, vijadukt Rudarski kop. Trasa na ovom dijelu završava čvorištem Rudarski kop preko spojne ceste kojim je omogućena direktna veza iz ulice Bleiburških žrtava na brzu cestu.

Izgradnjom ove brze ceste prostor zapadne Hercegovine spojit će na svojem istočnom dijelu s autocestom na koridoru Vc i to na dvije lokacije – sjeveru Mostara kao i na Bišće polju, dok će na zapadu ostvarivati spoj s autocestom A1 koja ide kroz Hrvatsku; navedena dva elementa imat će povijesno značajan utjecaj na razvoj gospodarstva ovoga dijela Bosne i Hercegovine.

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori