Što s Bidenom? – demokrati Kongresa sastaju se iza zatvorenih vrata

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

Demokrati iz američkog Kongresa u utorak će se sastati iza zatvorenih vrata u vrijeme sve veće zabrinutosti oko njihovih šansi na predsjedničkim izborima 5. studenoga od kojih aktualni predsjednik Joe Biden ne želi odustati usprkos pozivima dijela kolega da to učini.

Iako je samo nekoliko demokrata iz donjeg doma Kongresa javno pozvalo 81-godišnjeg predsjednika da odstupi i omogući nekom drugom da se suprotstavi republikancu Donaldu Trumpu, još je nekoliko njih izrazilo zabrinutost nakon televizijske debate u kojoj je Biden loše nastupio i time potaknuo rasprave o njegovoj sposobnosti da pobijedi svog rivala i vodi državu još četiri i pol godine.

Sve veći razdor unutar stranke primorao je Bidenovu kampanju da pokuša spriječiti dodatna iskazivanja otpora. Predsjednik je u ponedjeljak u telefonskom razgovoru za MSNBC rekao da nigdje ne odlazi, a to je poručio i donatorima kasnije tijekom dana.

Biden je u nedjelju obišao nekoliko lokacija u saveznoj državi Pennsylvaniji, jednoj od onih u kojima se pobjeda smatra ključnom za konačan trijumf. Potpredsjednica Kamala Harris, smatrana najizglednijom nasljednicom Bidena ako ipak odstupi, također je u kampanji.

Demokratski zastupnik Joe Morelle izjavio je da su mu birači u okrugu New York kazali da gube povjerenje u Bidena nakon debate 27. lipnja.

Trebat će im dodatni dokazi kako bi se snažnije pouzdali u njega da može obavljati taj posao. To im se ne može samo reći, on to mora pokazati, rekao je Morelle koji za to predlaže više razgovora predsjednika s biračima.

Čak i iskusni zastupnici, pobornici Bidena, smatraju da on treba učiniti više.

Treba nam mnogo asertivniji i energičniji kandidat u kampanji, u veoma bliskoj budućnosti, priopćila je demokratska senatorica Patty Murray, dodajući da Biden mora ozbiljno razmotriti najbolji način da očuva svoju nevjerojatnu ostavštinu.

No Biden ne odustaje od utrke i tvrdi da 78-godišnji Trump predstavlja prijetnju demokraciji. Trump, koji je izrekao mnogo neistina tijekom rasprave, tvrdio je i da je njegov poraz 2020. rezultat izborne prijevare.

Demokratski zastupnici, posebno u donjem domu, strahuju da bi Bidenove poteškoće mogle naštetiti i njihovim izgledima za većinu u tom tijelu koja bi im omogućila da služe kao štit protiv Trumpove samovolje ako on pobijedi.

Republikanci trenutno imaju većinu u tom domu, 220 u odnosu na 213 demokrata.

Prošlotjedna anketa Ipsosa i Reutersa pokazala je da svaki treći demokrat smatra da Biden mora odstupiti, a njih 59 posto tvrdi da je on prestar za vlast.

No isto istraživanje pokazalo je da nijedna od njegovih mogućih zamjena ne stoji bolje u borbi protiv Trumpa. Obojica su na 40 posto podrške.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo