Tko je Jean-Luc Melenchon, lijevi pandan Marine Le Pen koji slavi nakon izbora u Francuskoj

Vrijeme:3 min, 42 sec

 

Iako su svi očekivali pobjedu krajnje desnice, izvanredni francuski parlamentarni izbori izbacili su u prvi plan radikalnu ljevicu. Iako rezultati nisu dali jasnog pobjednika, šef krajnje lijeve Nepokorene Francuske od prvih izlaznih anketa nameće se kao ‘onaj koji je spasio Republiku’.

Kako bi zaustavili krajnju desnicu Marine Le Pen i njeno Nacionalno okupljanje, centristi predsjednika Emmanuela Macrona i na brzinu sklepana lijeva koalicija Nova narodna fronta (NFP), predvođena Melenchonom, socijalistima i zelenima, dogovorila je nešto što se u Francuskoj zove ‘republikanski front’, odnosno dogovor u drugom krugu parlamentarnih izbora koji uključuje povlačenje kandidata u korist protivnika da bi se zajedničkim snagama zaustavili predstavnici krajnje desnice. Takav deal onemogućio je pobjedu Nacionalnog okupljanja i dao priliku Melenchonu da likuje.

Odmah je zatražio da ga se pozove da upravlja zemljom te kazao da se Nova narodna fronta neće baviti ‘kombinacijama’ i da će odbiti pregovore s drugim skupinama.

‘NFP će provesti svoj program, cijeli program’, obećao je pristašama Melenchon.

Bloomberg piše da je ljevičarski savez obećao veliko povećanje javne potrošnje, povećanje minimalne plaće i smanjenje dobi za odlazak u mirovinu – što su mjere koje bi izazvale velik sukob s Europskom unijom. Tvrde da bi predizborna obećanja Nove narodne fronte iziskivala gotovo 179 milijardi eura dodatnih sredstava godišnje.

Predsjednik Emmanuel Macron pričekat će da se uspostavi nova konfiguracija Nacionalne skupštine prije donošenja bilo kakve odluke o novom premijeru. To vjerojatno neće spriječiti uznemirenost tržišta i ulagača zbog mogućnosti da će Nova narodna fronta i netko poput Melenchona vladati Francuskom.

72-godišnji obožavatelj bivšeg venecuelskog čelnika Huga Chaveza i kubanskog komunističkog predsjednika Fidela Castra dugo plaši tržišta i ulagače svaki put kad se približi vlasti, navodi Bloomberg.

Poznat je po svojim vatrenim govorima bez ikakvih bilješki, a karakterizira ih mješavina humora i bijesa. Vođa krajnje ljevice često zabavlja sljedbenike pričama o zlu ‘ekstremnih tržišta koja pretvaraju ljudsku patnju, bijedu i otuđenost u zlato i novac’. U prošlosti je često ukazivao na to da je Francuska zemlja ‘s ogromnim bogatstvom koje je loše raspoređeno’.

Sin je poštanskog službenika i učiteljice, potomaka Španjolaca i Talijana koji su emigrirali u francuski Alžir na prijelazu stoljeća, pa je rođen u Tangeru, u današnjem Maroku, kada je to bila međunarodna zona.

U Francusku se preselio s 11 godina, studirao je filozofiju, radio razne poslove, bio je novinar i lektor, a u politiku se uključio oduševljen trockističkom platformom. Pridružio se Socijalističkoj stranci 1976. u dobi od 25 godina te je biran na razne regionalne, nacionalne i europske zakonodavne dužnosti.

Melenchon je bio zamjenik načelnika regije Essonne, južno od Pariza, od 1998. do 2004. te mlađi ministar u ministarstvu obrazovanja od 2000. do 2002. godine.

Sa Socijalističkom strankom raskinuo je 2008. jer je postala previše prijateljska prema ‘biznisu’. Taj gorki razvod od tada koči francusku ljevicu, što je rezultiralo nepomirljivim frakcijama koje se međusobno optužuju za uništavanje ljevice.

Kad je napustio socijaliste, ljevica je već bila u ruševinama, tvrdio je Melenchon, opisujući nekada moćnu stranku kao praznu ljušturu lišenu ideja. Tako je bilo i s ostacima Komunističke partije, s kojom se potom udružio.

Godine 2016. osnovao je Nepokorenu Francusku, a 2022. kandidirao se za predsjednika – treći put.

‘Morali smo početi od nule, bez razdvajanja strategije i programa – dok je sa starom ljevicom to bila samo strategija’, rekao je Melenchon za Liberation prošli tjedan, osvrćući se na svoje napore da izgradi alternativnu snagu na ljevici. Prekretnica je bila ‘rastuća ekološka svijest mlađih generacija i njihova radikalizacija. Usvojio sam to kao zajedničku nit naše ideološke obnove’, rekao je.

‘Druge stranke, uključujući Zelene, nisu uspjele shvatiti radikalizam ove nove političke ekologije. Stara ljevica odlučila je ne prihvatiti to, nadajući se da će tiho nestati, ali mi smo napravili suprotan izbor’, dodao je Melenchon. ‘Najmlađa smo politička snaga na ljevici, a ipak smo najveća, bolje organizirana i najkoherentnija stranka.’

Tijekom kampanje Melenchon je više puta rekao da ga proganja nestanak talijanske ljevice, predvođene komunistima, ‘dugo, dugo najinteligentnije i najkreativnije u Europi’. Tijekom dvosatnog obraćanja u Toulouseu u nedjelju, podsjetio je na svoj strah da će ‘francuska radikalna humanistička tradicija’ krenuti istim putem. Umjesto toga, rekao je masi od 20.000 okupljenih na glavnom gradskom trgu: ‘Naša misija je ispunjena, snaga je ovdje, vi ste živi dokaz toga’, prenosi France24.

I sada je Melenchon ponovno postao netko na koga se mora računati. Čak i ako savez čiji je dio nema dovoljno glasova da sam vlada, vjerojatno će od Macrona tražiti novo povećanje državne potrošnje da bi formirao novu administraciju.

 

tportal.hr/Hrvatsko nebo