SLOBODNI MEDIJI- OKOSNICA DEMOKRACIJE Uspostavljene “kontakt točke” za sigurnost novinara u tužiteljstvima i policijskim agencijama

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

„Sigurnost novinara: Izazovi krivično-pravne zaštite novinara i uloga kontakt osoba u tužiteljstvima i policijskim agencijama“, tema je konferencije koja je danas održana u Sarajevu u organizaciji Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovini i Misije OESS-a u BiH.

Tom prilikom su predstavnici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH prezentirali internetsku stranice, www.pravosudje.ba, s kontakt detaljima imenovanih kontakt osoba za sigurnost novinara u tužiteljstvima i policijskim agencijama u BiH.

Šef Misije OESS-a u BiH Brian Aggeler je zahvalio VSTV-u BiH, tužiteljstvima i agencijama za provođenje zakona širom BiH, koje su uspostavile kontakt točke za sigurnost novinara.

– Njihovi napori su od ključnog značaja za podršku pravdi i osiguranju odgovornosti onih koji prijete ili čine loše novinarima. Pozivam medijske kuće i novinare da iskoriste mrežu kontakt točaka. Uloga medija je da nas obavještavaju, i to je od ključnog značaja i velike vrijednosti. Mi smo zahvalni za posao koji oni rade – kazao je Aggeler.

Najavio je da će Misija OESS-a BiH nastaviti raditi na stvaranju sigurnijeg i boljeg okruženja za novinare koji će moći izvještavati slobodno i bez straha.

– Imperativ je da štitimo novinare, da podržavamo njihova prava i da im omogućimo da rade svoju vitalnu ulogu – poručio je Aggeler.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler vrlo jasno je poručio da je „okosnica demokracije sloboda tiska i medija, i to su stvari oko kojih nema pregovora“.

– Međutim, svjedoci smo da je proteklih godina bilo pokušaja da se smanji, odnosno da se suzi prostor za djelovanje i rad medija i ta praksa treba prestati. Posebno sada, u svjetlu pozitivne odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH što je pozitivan signal kojeg sada trebamo nadograđivati – naveo je Sattler.

Pored ostalog, dodao je, to podrazumijeva i intenziviranje aktivnosti ne samo u borbi protiv korupcije, već i slobodu izražavanja, slobodu medija.

– Imajući u vidu važnost koju Europska unija pridaje tim temama, sa svoje strane osiguravamo i značajna ulaganja. Jedan od primjera takvih ulaganja je u okviru mreže koju smo ujedinjenim naporima s OESS-om i VSTV BiH, uspostavili s ciljem unapređenja sigurnosti novinara. Način za ostvarivanje tog cilja je, pored ostalog i kroz uspostavljene kontakt točke pri različitim institucijama, tužiteljstvima, ministarstva sigurnosti – naglasio je Sattler.

Ovo je tek prvi korak, dodao je, a u planu su i radionice s novinarima, ali i kontakt točkama u cilju efikasnijeg rada i unapređenja u toj oblasti.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, po riječima Adise Filipović iz Odjela IKT VSTV BiH, zaista je dalo veliki značaj sigurnosti novinara, i to odlukom da prezentiraju informacije kroz glavni meni na web portalu pravosuđa, kao i svim ostalim tužiteljstvima u BiH.

– Do informacije se može doći na jednostavan način, na web siteu: www.pravosudje.ba, Sigurnost novinara, a nakon toga je podijeljeno po regijama – kazala je Filipović.

Najavila je da bi u buduće mogli razviti mehanizam i za online prijavljivanje, što bi bilo transparentnije, da sustav automatski, prilikom dodjeljivanja kontakt točki korisnicima daje povratnu informaciju što je s predmetom. Kroz svaku promjenu statusa korisnik na svoj email dobiva informacije šta se događa s nekim predmetom.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo