“Domoljubi za Europu” osnovali treći po snazi klub u Europskom parlamentu, Bardella izabran za predsjednika

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

Europski parlament dobio je novi, desničarski zastupnički klub Domoljubi za Europu, koji je istisnuo klub Europskih konzervativaca i reformista (ECR) s trećeg mjesta po snazi, a dosadašnji klub krajnje desnice Identitet i demokracija prestao je postojati. Nova skupina, koju je inicirao mađarski premijer Viktor Orban imat će 84 zastupnika, što ga čini trećim po snazi u parlamentu.

Za predsjednika je izabran Jordan Bardella iz francuske krajnje desne stranka Nacionalno okupljanje (RN), koja je najbrojnija s 30 zastupnika.

Slijede mađarski Fidesz s 11, talijanska Lega s osam, češka populistička stranka ANO sa sedam zastupnika, Austrijska slobodarska stranka (FPÖ), španjolska ultrakonzervativna stranka Vox i nizozemska krajnje desna stranka s po šest zastupnika, belgijska stranka Vlaams Belang tri, češka populistička stranka Zakletva i automobilisti i portugalska Chega imaju po dva, Danska narodna stranka (DF) i Latvija na prvom mjestu imaju po jednog zastupnika.

Domoljubi za Europu pretekli su ECR koji je dosad bio treći po snazi zastupnički klub, nakon što ih je napustio španjolski Vox sa svojih šest zastupnika i pridružio se Domoljubima.

Predsjednik novog kluba Bardella, koji je nije bio na osnivačkom sastanku, rekao je u pročitanoj izjavi da Domoljubi “predstavljaju nadu za desetke milijuna građana u europskim državama koje cijene svoj identitet, suverenitet i slobodu”. “Kao domoljubne snage, radit ćemo zajedno kako bismo ponovno preuzeli naše institucije i preusmjerili politike da služe našim nacijama i narodima”, istaknuo je Bardella.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori