TUŽITELJSTVO BiH: Formiran predmet protiv Izetbegovića, Ademovića, Mehmedagića i Herende

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet protiv predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika stranke Naroda i pravde Kemala Ademovića, bivšeg ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice “Ševe” Nedžada Herende, te više nepoznatih osoba, na temelju prijave Edina Garaplije.

“Nakon primanja podneska, u skladu sa standardnom procedurom, formiran je predmet koji je dat u rad postupajućem tužitelju koji će poduzeti potrebne radnje radi provjere navoda iz prijave,” potvrđeno je Srni iz Tužiteljstva BiH.

Garaplija, bivši pripadnik Službe državne sigurnosti, predao je kaznenu prijavu Ministarstvu unutarnjih poslova Federacije BiH 27. svibnja.

U kaznenoj prijavi navodi se da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge nepoznate osobe 1996. godine pristupili grupi za organizirani kriminal. Zajedno su, prema navodima prijave, djelovali s ciljem činjenja više kaznenih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiteljima, propuštanja i nečinjenja, iako su bili obavezni da u skladu sa svojim službenim dužnostima, kao nositelji visokih izvršnih i zakonodavnih funkcija u organima i tijelima BiH, provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvjetljavanja najtežih kaznenih djela.

U kaznenoj prijavi se ističe da su time izvršili prikrivanje kaznenih djela terorizma i ubojstava nositelja najviših sigurnosnih funkcija u Federaciji BiH, koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije “Ševe” i druge nepoznate osobe.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo