Desetci tisuća vjernika na proslavi 43. godišnjice prvih viđenja Gospe u Međugorju

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Desetci tisuća vjernika iz svih krajeva svijeta proslavljaju danas 43. godišnjicu viđenja Gospe u Mođugorju. Od ranih jutarnjih sati počeo je molitveni program, a ukupno se danas slavi 20 misa na hrvatskom i jezicima inozemnih hodočasnika. Od g. 1981. više milijuna hodočasnika posjetilo je Međugorje, koje je – iako još nije od Crkve službeno priznato kao mjesto Gospinih ukazanja – jedno od  najpoznatijih hodočasničkih odredišta u svijetu.

Vjernici su stigli iz 24 zemlje svijeta, a Ured informacija bilježi službeno prijavljene hodočasnike iz Španjolske, Portugala, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Rumunjske, Francuske, Italije, Njemačke, Poljske, Austrije, Mađarske, Ukrajine, Litve, Irske, Kolumbije, Kostarike, Meksika, SAD, Brazila, Koreje, Kine i Novog Zelanda.

Predsjednik Udruge hotelijera, ugostitelja i iznajmljivača soba u Međugorju Mario Vasilj kazao je Feni kako u Međugorju trenutno borave deseci tiauć hodočasnika iz svih krajeva zemaljske kugle.

– Popunjenost smještajnih kapaciteta je dobra i mislim da u ovoj sezoni imamo veću popunjenost i veći dolazak hodočasnika u odnosu na proteklu godinu – kazao je Vasilj.

Dodao je i kako hodočasnici ove godine duže ostaju u Međugorju te da su očekivanja za ovu sezonu jako dobra.

– Očekujemo da će i osmi i deveti mjesec biti dobro popunjeni. To su dva vrlo važna mjeseca za hodočasnike u Međugorju, prvenstveno osmi mjesec kad je Festival mladih i kad će vjerujem biti preko 30-40 tisuća hodočasnika svaki dan u Međugorju – kazao je Vasilj napomenuvši kako se dolazak značajnog broja vjernika očekuje i za vrijeme ostalih velikih blagdana.

Naime, prema tvrdnjama šestero vidjelaca, tada djece, prvo viđenje Gospe imali su 24. lipnja 1981. godine. No, tada su se prestrašili i pobjegli kućama te su se vratili sljedećeg dana na brdo Crnicu, iznad mjesta Podbrdo kada im se Gospa ponovno obratila, zbog čega se 25. lipnja slavi kao “godišnjica ukazanja”.

Od g. 1981. više milijuna hodočasnika posjetilo je Međugorje, koje je – iako još nije od Crkve službeno priznato kao mjesto Gospinih ukazanja – jedno od najpoznatijih hodočasničkih odredišta u svijetu.

 

HMS/Hrvatsko nebo