NOS BIH: Cijela regija pogođena je kaskadnim ispadom dalekovoda, normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mreži

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Neovisni operator sustava (NOS) BiH priopćio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sustava (EES) BiH, koji se dogodio danas u 12.25 sati, a prema prvim informacijama razlog su problemi u prenosnoj mreži u regiji i preopterećenje ključnih 400kV interkonektivnih vodova.

To je za izravnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

Sličan scenarij dogodio se i 20. lipnja ove godine, kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici s Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sustava BiH.

S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku s kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sustava BiH.

Trenutno je cijela regija pogođena kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

Vrše se operativni koraci ka postupnom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici.

Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mreži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda.

– Napominjemo da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sustav BiH koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, s normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u Bosni i Hercegovini – navodi se u priopćenju NOS-a BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo