Hahn o proširenju: Europa će ili izvoziti stabilnost ili će uvoziti nestabilnost

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

EUROPSKI POVJERENIK ZA PRORAČUN I LJUDSKE RESURSE

– A proširenje je nešto u čemu obje strane trebaju igrati. Europska unija, države članice moraju se angažirati kada naši partneri ispune uvjete. Moramo onda odgovoriti na pozitivan način, da ne odgađamo stvari – kazao je povjerenik.

Europski povjerenik za proračun i ljudske resurse Johannes Hahn rekao je danas u Beču da će Europa ili izvoziti stabilnost ili će uvoziti nestabilnost, javlja Fena.

– Kad sam bio povjerenik za proširenje govorio sam ili ćemo izvoziti stabilnost ili ćemo uvoziti nestabilnost. Mislim da je to validno više nego ikad i da to treba voditi nas Europljane – kazao je Hahn govoreći o procesu proširenja, koji je dobio novu dinamiku nakon ruske agresije na Ukrajinu, na Godišnjem forumu Strategije EU za Dunavsku regiju.

Po njegovim riječima, sada je vrijeme kako iskorisiti tu novu dinamiku.

– U interesu je nas, Europljana, imati stabilnost u našem susjedstvu – kazao je on.

A stabilnost se može jedino postići, po njegovom mišljenju, ako ima prosperiteta.

– Prosperitet znači blagostanje za naše građane, naš narod, prilike za biznis, mogućnost za investitore da idu u regiju da stvaraju radna mjesta, da pozivaju ljude da se vrate, jer jedan od velikih problema regije je i odliv mozgova. A nećemo biti uspješni ako ne radimo na održiv način. Mislim da imamo nekoliko razina koji su odlučujući da se generira prosperitet – rekao je Hahn.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo